Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2527/uspeno-organizovana-18putmuzika-naih-predaka/

Verzija za tampu / To ScreenviewUSPEŠNO ORGANIZOVANA 18. PUT - "MUZIKA NAŠIH PREDAKA"


Velika tradicionalna manifestacija "Muzika naših predaka", održana je 1. februara u hali sportova u Srbobranu. Ovo je 18. godina za redom unutar koje se se ova manifestacija održava, a događaj je otpočeo nastupom devojačkog hora iz Srbobrana, "Bodorka".


U uvodnoj reči, prisutnima se obratila voditelj manifestacije, a predsednik opštine, Radivoj Paroški, izrazio je svoje žaljenje jer nije mogao da prisustvuje sinoćnom dešavanju.

Njegovu poruku pročitala je Beata Fodor Sabadoš, član opštinskog veća zadužena za informisanje u Srbobranu:

- Dame i gospodo, dragi prijatelji, izražavam svoje zadovoljstvo što tradicionalna manifestacija "Muzika naših predaka" u Srbobranu traje 18 godina i što na najbolji način doprinosi očuvanju kulture, običaja i tradicije vojvođanskih Mađara. Kada jedna manifestacija traje toliko dugo onda je to dokaz da dobro radimo. Sve ono što na ovaj način jeste iskazano jeste jedna nesvakidašnja vrednost koju treba negovati. Zato se zahvaljujemo organizatorima na dobrom i osmišljenom pristupu koji u prvi plan postavlja muziku, pesmu, igru i tradicionalne vrednosti bez čega nema nacionalnog identiteta. U onoj meri u kojoj znamo da čuvamo svoju kulturu, secanje, tradiciju i istoriju, u toj meri zaslužujemo da postojimo. Dame i gospodo, izražavam i svoje žaljenje što večeras nisam u mogućnosti da budem sa vama zbog ranije preduzetih obaveza ali sam siguran da ćete kao i svaki put uživati u muzici, pesmi i igri i mladosti koja pleni i razgaljuje srca. Želim Vam svako dobro, zdravlje, radost i mnoštvo lepih trenutaka. Važni su samo oni trenuci u kojima je osmeh na licu, a srce puno. Neka ih bude što više, poručio je Paroški.

Osim devojačkog hora, nastupali su sa dva ansambla i KUD "Bard" iz Srbobrana, pripovedač bajki iz Kupusine, Ištvan Toldi, orkestar Roždamaro iz Segedina i orkestar Tindia iz Budimpešte.

Imali smo priliku i da porazgovaramo sa violinistom orkestra Roždamaro, Ferencom Čonka, koji je rekao:

- Orkestar je iz Segedina, mada sam ja iz Subotice. Naša saradnja traje već nekoliko godina, a ja sviram mađarsku narodnu muziku, tradicionalnu, a ne svadbenu - često se ta dva pomešaju. Orkestar postoji od 2002 godine. Ovo mi je već 11 put da nastupam na ovom festivalu. Trudimo se da muzika bude raznovrsna i sviramo mađarsku muziku iz Mađarske, mađarsku muziku iz Vojvodine, mađarsku muziku iz Rumunije i rumunsku muziku iz Rumunije.

Pored violiniste, obratio nam se i Dragan Milivojević, umetnički rukovodilac ansambla narodnih igara i pesama KUD "Bard" iz Srbobrana, koji je po prvi put nastupio u okviru ovog festivala:

- Ansambl broji ukupno šesdesetoro ljudi, a danas smo nastupili sa 38 učesnika i  izvoeli splet igara iz Gruže, iz centralne Srbije i nešto, naravno, sa ovih prostora, tj. "Banatske motive". Cilj nam je da sačuvamo sve ono što je nastajalo u svetu žetve, pod otvorenim nebom i da produžimo tu  tradiciju i da je na najbolji način prikažemo publici, a opet, da pritom damo i poneku modernu notu u produkcijskom smislu toga kako bi to trebalo da izgleda. Drago nam je što učestvujemo u ovoj manifestaciji, jer mi svaki nastup prihvatamo sa oduševljenjem, pogotovo jer su tu naši sugradani sa kojima mi već dugo sarađujemo i na kraju krajeva, u istom prostoru vežbamo zbog čega nam je drago odazvati se i drago nam je što smo ovde.

Na ulazu u halu, u sklopu prateće manifestacije, prodavani su ručni radovi od prirodnih materijala "Vašara sitnih predmeta", a gosti su na štandovima ispred mogli da se zaslane kokicama ili zaslade kurtoš kolačom, već po ukusu. U okviru druge prateće manifestacije koja je održana u maloj sportskoj hali, najmlađi su mogli uživati slušajući bajke pripovedača Ištvana Toldija.

Organizatori - KUD Aranji Janoš može da bude zadovoljan nakon još jednog uspešno organizovanog festivala tradicionalne muzike i igre.

Više fotografija možete pogledati u našoj galeriji OVDE.

M.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign