Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2547/pingvini-komuniciraju-kao-ljudi/

Verzija za tampu / To ScreenviewPINGVINI KOMUNICIRAJU KAO LJUDI!


Tim istraživača iz Italije otkrio je da afrički pingvini koriste iste govorne šablone, to jest  govore slično kao i ljudi, što je prvi put ustanovljeno za neku životinju koja nije primat...


Tim naučnika snimio je 590 poziva za parenje kod 28 afričkih pingvina iz tri različite kolonije u italijanskim zoološkim vrtovima. Pozivi zvuče slično kao njakanje magarca, piše u studiji, zbog čega se ovi pingvini nazivaju i magareći pingvini , prenosi CNN.


Istraživanje je otkrilo da vokalne sekvence koje pingvini koriste sadrže tri različita sloga koja nisu iste dužine i da najčešće upotrebljavaju kratke "reči", dok se duže reči sastoje od tih kraćih slogova.Ovo je pokazalo da afrički pingvini govore jezikom koji ima dve odlike ljudskog govora: najčešće korišćene reči su kratke, a kada se koriste u dužim rečenicama, još više se skraćuju.

Pingvini upotrebljavaju slogove kako bi komunicirali na što ekonomičniji način, pa najkraće od njih koriste za najčešće pozive, zaključuju naučnici.

Ovo nije prvi put da je kod pingvina otkrivena odlika slična ljudskoj. Pre ovoga ove ptice privukle su pažnju kada je ustanovljeno da one imaju i partnere istog pola.

Afrički ili magareći pingvini žive na obalama Južne Afrike i Namibije...

Za više informacija klik na OVDE
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign