Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2562/kako-kafa-deluje-na-nas/

Verzija za tampu / To ScreenviewKAKO KAFA DELUJE NA NAS?


Prema medijskim pisanjima, izgleda kao da se svake nedelje obavi istraživanje kojim se dokažu blagodeti kafe.


Apsolutno je tačno da kafa štiti od demencije, dijabetesa tipa 2, pa čak i nekih oblika malignih oboljenja. Sa druge strane, kafa pogoršava anksioznost, trahikardiju, a propratne efekte menopauze čini još težim za podnošenje.

Dijetetičar Najdžel Denbi ističe da je količina do tri šoljice dnevno sasvim prihvatljiva, pa čak i poželjna. Ipak, trebalo bi da znate kako jedna šoljica kafe utiče na vaše telo.

LINIJA

Vaše omiljeno piće vam može pomoći da smršate. Ukoliko vam je to cilj, odlučite se za onu bez šećera, eventualno je zasladite stevijom, a kravlje mleko zameniti bademovim.

SRCE

Kada je vaše srce u pitanju, kafa i nije najbolja opcija, jer samo jedna šolja ubrzava puls do 100 otlucaja u minutu, a u proseku je potrebno oko sat vremena da se vrati u normalu.

Zdravim osobama ovo nimalo neće smetati, naprotiv, osetiće nalet energije. Dok bi onima sa osetljivim srcem moglo da naškodi.

STOMAK

Osobe koje svakodnevno popiju do tri šoljice kafe, imaju za 50 odsto manje izgleda da obole od raka debelog creva. Ova zasluga pripada kofeinu koji podstiče rad debelog creva, a tu su i  brojna pozitivna svojstva antioksidanasa kojima kafa obiluje.

KOSTI

Lekari upozoravaju da bi previše kafe moglo bi da poveća rizik od nastanka osteoporoze. Za ovo je kriv kofein koji se u ljudskom organizmu zadržava oko 68 do 72 sata, a upravo on blokira kalcijum i magnezijum iz namirnica, zbog čega se smanjuje i kvalitet kostiju.

ZUBI

Ukoliko se bojite da kofein iz kafe mogao ošteti vaše zube, opustite se, jer je tanin iz čaja mnogo gori. Da bi kofein izazvao štetu na vašim zubima, morali biste da pijete zaista previše kafe. A ukoliko dnevnu meru svedete na dve do tri šolje, nemate o čemu da brinite.

ZADAH

Poznato je da kafa ne utiče povoljno na dah. Ovo se događa zbog nagle dehidratacije koja nastaje kada popijete kafu. Kako biste izbegli ovo, trudite se da češće jedete kako biste podstakli lučenje pljuvačke, ili koristite žvake.

MOZAK

Umereno konzumiranje kafe može da umanji izgleda za pojavu Alchajmerove bolesti i demencije i to za čak 20 odsto.

DIJABETES TIP 2

Ljudi koji piju tri do četiri šolje kafe imali su 25 odsto manje šanse da razviju dijabetes tipa dva, od onih koji dnevno ne piju kafu ili konzumiraju manje količine.

BUBREZI

Koliko god uživali u njoj, kafa ipak nije dobar prijatelj vaših bubrega.

Kafa je diuretik koji izbacuje iz organizma sedam puta više tečnosti nego što je u šoljici uneto, što je loše za bubrege. Takođe ovaj popularni napitak utiče loše i na jetru ukoliko se preterano konzumira.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign