Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2568/teme-o-kojima-ne-treba-da-razgovarate-sa-kolegama/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewTEME O KOJIMA NE TREBA DA RAZGOVARATE SA KOLEGAMA


Uspostavljanje prijateljskih odnosa me─Ĺu kolegama neizbe┼żan je proces i predstavlja odli─Źan na─Źin da se ose─çate dobro na poslu, ali je va┼żno postaviti neke granice kada su u pitanju odgovaraju─çe teme za razgovor. Izbegavanje tema koje slede pomo─çi ─çe vam da odr┼żite profesionalni pristup radu, ali i dobre odnose sa kolegama.


Novac: Nije tajna da razgovore o visini plate treba izbegavati, ali to nije jedina finansijska informacija koju treba da zadr┼żite za sebe. Ostale teme su one koje se odnose na kredite, hipotekarne kredite i zajmove, bilo vaše ili ne─Źije drugo, jer su to previše li─Źna pitanja. Najbolja stvar koju mo┼żete u─Źiniti kada razgovor krene u smeru novca je da skrenete razgovor u drugom smeru i tu temu više ne otvarate.

Tra─Źarenje: na ┼żalost, tra─Ź je nemogu─çe izbe─çi i u poslovnom okru┼żenju, ali to ne zna─Źi da i vi morate u─Źestvovati u tra─Źarenju i širiti dalje glasine koje ─Źujete. Ljudi treba da vas cene zbog kvaliteta rada, a ne zbog a┼żurnosti u otkrivanju najnovijih pikanterija. ─îak i ako imate puno poverenje u svoje kolege i dobre namere, velika je mogu─çnost da budete pogrešno shva─çeni i, silom prilika, u centru ogovaranja.

Promene uslova rada: Ako vam je šef pove─çao platu ili vam ponudio unapre─Ĺenje, svakako imate razlog za slavlje. Nazovite supruga, porodicu, prijatelje, ali nemojte ovu informaciju deliti i sa kolegama, osim ako su vas posebno zamolili da to u─Źinite. Pri─Źekajte da vest bude slu┼żbeno objavljena, u suprotnom mo┼żete delovati grubo, nadmeno i nepristojno.

Teme li─Źne prirode: Normalno je da sa kolegama podelite neka dešavanja iz li─Źnog ┼żivota, ali pokušajte da postavite neka ograni─Źenja u smislu koliko li─Źne mogu da budu informacije koje delite. ─îak iako ste vrlo bliski sa svojim kolegama i gledate na njih kao na  svoje najbli┼że, nemojte zaboraviti da treba da odr┼żite profesionalni odnos i da je neke stvari najbolje ipak zadr┼żati za sebe. Najljepši porodi─Źni trenuci, do┼żivljaji sa odmora su svakako stvari koje mo┼żete deliti, ali detaljno izveštavanje o li─Źnim odnosima je svakako nešto što treba da izbegavate. Ako se za nešto pitate da li treba da podelite ili ne, samo se zapitajte da li ┼żelite da tu informaciju nekada dozna vaš šef. Odgovor na to pitanje ─çe vam pru┼żiti novu perspektivu.Iz svega ovoga se mo┼że zaklju─Źiti da je normalno, ─Źak se i preporu─Źuje da sa kolegama negujete prijateljske odnose, tako i radno vreme br┼że i ugodnije prolazi, ali nikada nemojte zaboraviti da ste na radnom mestu i da na─Źin na koji komunicirate mo┼że uticati na vašu reputaciju u poslovnoj zajednici.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign