Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2569/kojim-stvarima-treba-najdue-da-se-razgrade/

Verzija za tampu / To ScreenviewKOJIM STVARIMA TREBA NAJDUŽE DA SE RAZGRADE?


Svi znamo da plastične kese nisu dobre za okolinu, ali i ove druge naizgled bezazlene stvari mogu da nanesu veliku štetu. Evo koliko vremena je potrebno za njihovo razgrađivanje.


 

 

 

Staklene flaše

Staklenim flašama treba milion godina da se razgrade, prema Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA). Zato je reciklaža tako kritičan izbor. Osim toga, energija koja se štedi stvaranjem nove flaše od stare, a ne od nule, će napajati sijalicu od 100 vati četiri sata.

Plastične flaše

U proseku, ovim flašama treba najmanje 450 godina da bi se razgradile, i čini se da troše dosta vremena plutajući u okeanima, a na taj način raspršuju plastične čestice koje muče morski život i menjaju morske ekosisteme.

Aluminijumske konzerve

Plastičnoj flaši za jednokratnu upotrebu potrebno je 450 godina da se razgradi na deponiji. Ali ako mislite da štedite zemlju biranjem pića u konzervi, razmislite ponovo. Iako se aluminijum lako može reciklirati (i zahteva manje energije za obnovu), mnogo limenki se i dalje baca u smeće i na gradsku deponiju, gde mogu da provedu oko 200 godina razgrađivanja.

 

Pelene za jednokratnu upotrebu

Svake godine, Amerikanci bacaju zapanjujućih 20 milijardi pelena i one koje se koriste za odojčad i one za starije. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u njih je uključeno 3,5 miliona tona otpada. Kao da to nije dovoljno zastrašujuće, ovom otpadu treba 500 godina da se razgradi, a za to vreme oslobađa toksične hemikalije u vazduh koji udišemo i vodu koju pijemo.

Tamponi i higijenski ulošci

Prosečna žena u svom životu iskoristi 11.000 tampona za jednokratnu upotrebu ili sanitarnih uložaka, od kojih skoro svi sadrže plastiku na neki način. Tamponi su u omotačima i u nekim slučajevima aplikatorima, a ulošci u pakovanju, kao i u tkanini. Nepotrebno je reći da im je potrebno dosta vremena da se razgrade, oko šest meseci za tampone i do 800 godina za uloške. Srećom, na tržištu postoji mnogo ekoloških alternativa.

Gumeni đonovi

Guma može da potiče iz mlečno belog soka drveta, ali opet, samo zato što je prirodno ne znači da se brzo vraća u svoje prirodno stanje. U stvari, đonovi vaših gumenih čizama i cipela će biti na deponiji dugo nakon što ih bacite. To može da potraje i do 80 godina.

Baterije

AAA ili 9V – bez obzira koje baterije za napajanje koristite potrebno im je oko 100 godina da se razgrade, a to raspadanje ispušta toksične materijale u okolinu. Zbog toga EPA snažno poziva na recikliranje baterija kao i na upotrebu punjivih baterija.

Papir

Papir se sigurno brzo razgrađuje, zar ne? Ne mora da znači. Taj proces može da potraje i do pet meseci, ukoliko se odmah ne reciklira. A na deponijama može da otpušta otrovne hemikalije iz mastila.

Izvor:Opusteno.rs
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign