Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

ZAŠTO KUCAMO TRI PUTA U DRVO DA OTERAMO MALER?


Fraza „da kucnem u drvo“ koristi se u mnogim narodima. Kod mnogih naroda je rasprostranjeno verovanje o teranju uroka i prizivanju sreće tako što se kuca u drvenu površinu.


Običaj govori da se kuca tri puta, nikako jednom jer bi to bilo nepristojno. Prvo kucanje je za privlačenje pažnje, drugi put znači traženje pomoći, dok treći podrazumeva zahvalnost.

Iako nije utvrđeno odakle tačno seže ovo praznoverje, prema nekim teorijama veruje se da je povezano sa paganskim precima. Naime, oni su verovali kako u drveću žive duhovi, te da je kucanje po drvetu dobar način privlačenja pažnje i traženja pomoći.

Vremenom su i nove religije „prigrlile“ ovaj običaj. Za hršćane, kucanje u drvo je način privlačenja pažnje Boga.

Postoji i verovanje da je kucanje o drvo povezano i sa stradanjem Jevreja u Španiji 1490. godine. Naime, kada se inkvizicija pod vođstvom ozloglašenog Tomasa Torkemade ustramila ka Jevrejima, oni su se krili u sinagogama napravljenim od drveta. Tada je uplašeni begunac imao samo jedan način da se sakrije od neprijatelj – a to je ulazak u sinagogu. Tako je u judaizmu ovaj običaj čuvao ljude od inkvizicije. Kucanjem tri puta o drvo otvarala bi se vrata sinagoge, prepoznavajući istomišljenike, te je ovaj običaj povezan i sa preživljavanjem. 

Postavio: Global News dana 2020.02.14

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin