Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2574/slika-ivota-sadrana-je-u-aforizmima/

Verzija za tampu / To ScreenviewSLIKA ŽIVOTA SADRŽANA JE U AFORIZMIMA!


U Galeriji Doma kulture, juče je održano književno veče posvećeno ruskom aforizmu. Pružen je prikaz knjige aforističke antologije „Veliko u malom“ autora Aleksandra Čotrića, a ovu knjigu zajedno sa najmarkantnijim ruskim aforizmima, prisutnima je približio profesor srpskog jezika u penziji, Pavle Papulin.


Božana Stojković, organizator Doma kulture, otvorila je ovaj događaj:

„Uvaženi nekadašnji direktor i profesor, Pavle Papulin, večeras će vam govoriti o aforizmu, temi o kojoj iz nekog razloga nismo baš imali prilike dovoljno da čujemo. Ne sumnjam u to da će on na fantastičan način uspeti da vam ovu temu približi i prikaže, zbog čega mu ovde prepuštam reč. Verujem da ćemo po završetku njegovog izlaganja izaći iz ove prostorije obogaćeni mudrim mislima.“ – izjavila je Stojković.

Profesor je isprva govorio o aforizmu kao jezičkoj formi uopšte, pružajući kratak istorijat ovog književnog oblika, nakon čega je učinio osvrt i na samu knjigu Čotrića, čitajući različite aforizme koji se nalaze unutar ove zbirke.

U izjavi za medije, Papulin je rekao:

„Knjiga „Veliko u malom“ je jedna veoma zanimljiva knjiga. U pitanju je antologija savremenih ruskih aforizama u kojoj su prikupljeni aforizmi napisani u poslednjih sto godina. Naš jedan aforističar i pisac, Aleksandar Čotrić, dugo godina je prevodio te aforizme, ta književna dela od jedne rečenice i dugogodišnji rad krunisao je ovom antologijom koja je 2017. izašla kod nas. Ona je odmah odmah rasprodata.„

On je istakao da se unutar ruskih aforizama može pronaći mnogo duha, pa stoga i puno mudrosti često pomešane sa humorom. Napravio je i paralelu ove književne forme, sa narodnim poslovicama, te je istakao to da je glavna razlika između ovih književnih oblika u tome što su aforizmi autorska dela, dok su poslovice proizvod narodne mudrosti i kao takve nepotpisane i uopštenije po tematici i zaključcima.

„Ruski aforizmi su nastali u jednoj naciji čija je književnost, svetska književnost. Posebno 19. i početak 20. veka. Tradicija pisanja aforizama u Rusiji je duga i blagotvorna. Pisci aforizama u Rusiji, i carskoj i socijalističkoj i ovoj, imali su uvek izvesnog ograničenja u svojoj kritici prema vlasti, a to ih je prosto primoralo da se u svojim interesovanjima šire i da se sve oblike i tokove života, obuhvate. Zato su ti aforizmi veoma dobri, veoma čitljivi, sadržajni i veoma poučni jer oni u svojim razmišljanjima iznose kompletnu sliku života.“ – prokomentarisao je Papulin

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign