Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2589/zato-su-vani-preventivni-pregledi/

Verzija za tampu / To ScreenviewZAŠTO SU VAŽNI PREVENTIVNI PREGLEDI?!


U petak, 21.02.2020. u Velikoj sali Skupštine Opštine Srbobran održaće se predavanje na temu "Prevencija karcinoma grlića materice" a u sklopu Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

 


Predavanje počinje u 13 časova. Predavač dr Snežana Erceg, ginekolog Doma zdravlja Srbobran, pozivaju iz Doma zdravlja.

Ove godine obeležava se 14. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice.

Slogan ovogodišnje kampanje je da „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“, a ima za cilj da žene svih životnih dobi podstakne da razmišljaju o značaju očuvanja svog reproduktivnog zdravlja, kao i da ih motiviše da u toku godine odvoje makar jedan dan za posetu svom lekaru i obave neki od dostupnih preventivnih pregleda kojima se mogu blagovremeno otkriti rane premaligne promene i sprečiti dalji razvoj bolesti i njen krajnji fatalni ishod.

I pored dokazanih mera prevencije rak grlića materice u našoj zemlji već dugi niz godina nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja u ženskoj populaciji. Imajući u vidu da svake godine, oko 1.300 žena oboli i približno 500 izgubi život, ne iznenađuje podatak da se naša zemlja nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od ove bolesti koja se može sprečiti. Upravo zato, neophodno je istaći značaj intenziviranja aktivnosti kojima se pažnja žena usmerava ne samo na mogućnost, već i na neophodnost korišćenja dostupnih mera prevencije
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign