Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

MAŠINA KOJA PRETVARA MISLI U REČI!


Naučnici su korak bliži mašini za čitanje misli nakon što su po prvi put pronašli način da uspešno pretvore moždane signale u govor koristeći senzore postavljene na površinu mozga.


Ovo otkriće, sa preciznošću od 90 odsto, pruža paralizovanim osobama koje nisu u stanju da govore mogućnost komunikacije sa okolinom, a u budućnosti bi moglo dovesti do razvoja uređaja za čitanje misli.

"Uspeli smo da dešifrujemo izgovorene reči koristeći isključivo moždane signale pomoću uređaja koji daje nadu paralizovanim osobama kojima je govor uskraćen", kazao je prof Bredli Greger, bioinženjer sa Univerziteta države Juta (SAD) i vođa istraživanja.

On i njegove kolege se nadaju da će uređaj biti spremna za korišćenje kroz dve do tri godine.

Istraživači su na centar za govor u mozgu osobe koja boluje od epilepsije prikačili dva senzora sa 16 mikroelektroda.

 

Potom su preko kompjutera beležili signale dok je pacijent ponavljao deset reči koje paralizovanim osobama mogu da budu od velike pomoći - da, ne, vruće, hladno, gladan, žedan, zdravo, doviđenja, više i manje.

Pacijent je potom ponovio te reči u kompjuter. Uspešnost prepoznavanja reči varirala je između 76 i 90 odsto, a da tokom eksperimenta nisu korišćeni nikakvi uređaji ili programi za prepoznavanje govora.

Budući da sama pomisao na reč proizvodi isti moždani signal kao i izgovorena reč, prof Greger i njegov tim veruju da će uskoro biti u stanju da razviju uređaj koji će čitati misli.

Mozak paralizovanih osoba proizvodi iste signale kao i kod zdravih ljudi samo što povreda onemogućuje da taj signal stigne do mišića, objašnjava prof Greger.

Istraživači navode da metodu treba još unaprediti, ali da bi za nekoliko godina mogli da izvedu kliničke testove na pacijentima koji ne mogu da govore usled moždanog udara, povreda ili bolesti.

"Čak i ako uspemo da im pružimo 30 do 40 reči time bi im znatno poboljšali kvalitet života", kazao je prof Greger.

Tokom eksperimenta, čiju su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu Neural Engineering, korišćene su nepenetrirajuće mikroelektrode.

Izvor:blic.rs 

Postavio: Global News dana 2020.02.20

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 56
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen