Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

SMANJITE RAČUNE ZA GREJANJE UZ PAR TRIKOVA


Postoje određena pravila kako da pravilno zagrejete dom i da što duže zadržite toplotu. Evo saveta stručnjaka.


1. Izolujte ulazna vrata kuće

Na ulazna vrata u stan iz hodnika, postavite drveni prag (može se postaviti pomoću lepka, ne treba bušiti pod).

– Nekad su na svim vratima bili pragovi kad nije bilo centralnog grejanja. Drugi način, ako se ne želi ili ne može izvesti prag, jeste da se sa donje strane na krilo učvrsti čvrsta metalna ili plastična traka sa metlicom koja se takođe može nabaviti u prodavnicama i reže se po meri – kaže dipl. ing. arh. Nevenka Vuković Varga. Ako se vrata otvaraju u hladni hodnik ili direktno prema spolja, bez zaštite od vetra, ispred vrata može se postaviti zavesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog vazduha i vetra.

2. Izolujte stakla na prozorima koji su vam “višak”

– Mnogi imaju velike otvore sa puno krila, sigurno postoji barem jedan kojeg možemo zimi “žrtvovati”. To se naročito odnosi na staklenu opeku koja je izuzetno loša za gubljenje topline. Ovo što vam predlažem i sama sam proverila u praksi i funkcioniše – savetuje arhitekta Nevenka Vuković Varga.

Nabavite ploče stiropora debljine 2 do 3 centimetra (običan beli EPS ili onaj gušći XPS koji se lakše reže), izrežite precizno oštrim skalpelom na tačnu meru širine stakla (trebaće vam više stiropora, jer su ploče 50×100 centimetra) tako da stiropor tesno uđe između okvira i na taj način neće ispadati.

Prethodno izmerite otvor i proverite jesu li bočne strane okomite ili su malo skošene, ucrtajte liniju rezanja flomasterom na stiroporu. Dodatno ga možete i malo učvrstiti, npr. pribadačom ili ekserčićem bočno u drvo ili lepljivom trakom ako se radi o PVC stolariji. Odmah ćete osetiti razliku. Na proleće jednostavnoto pomerite sa ploče i spremite. Spustite rolete jer su one dodatna izolacija.

3. Razmestite nameštaj u domu

Ovaj zimski “makeover” kod kuće potpuno je besplatan i privremen. Odmaknite nameštaj od hladnih zidova i namestite ga u blizini izvora toplote, poput kamina. Takođe, što je više moguće odmaknite nameštaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog vazduha.

– Radijatori ne smeju da budu zaklonjeni zavesama i nameštajem. Sušenjem veša na radijatoru praktično prekidate grejanje. Pokriven i zaklonjen radijator je izolovan i nema pravog efekta – napominju stručnjaci.

4. Postavite tepih na pod

Tepih zadržava hladan vazduh ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite telesnu toplotu bez obzira da li su na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplotu kao što to čini zemlja stanovima smeštenima u prizemlju.

5. Nabavite prenosnu grejalicu ( i smanjite peć)

Stavite prenosnu grejalicu u prostoriju u kojoj se vaša porodica najčešće okuplja, poput dnevne sobe, pa smanjite temperaturu na peći. Ostatak kuće biće malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se oblačite slojevito i nosite čarape i papuče.

6. Sprečite odlazak toplog vazduha u dimnjak

Kad kamin nije u upotrebi, topli unutrašnji vazduh odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog vazduha izlazi kroz njega.

Jednostavno rešenje je da blokirate protok vazduha balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite da izvadite balon on će se automatski ispumpati pa se kuća neće napuniti dimom.

7. Vodite računa i o roletnama i zavesama

Noću spuštajte roletne i navlačite zavese kako biste smanjili gubitak toplote. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 posto.

Ako se tokom zimskog perioda pojavi sunce, razmaknite zavese na prozorima kako bi toplota ušla unutra i zagrejala stakla na prozorima što će pogodovati i povišenju temperature u stanu. Kutije za roletne su potencijalna mesta za velike gubitke toplote pa ih, ako je moguće, izolujte.

8. Prostorije provetravajte redovno, ali ne duže od 10 minuta

– Na taj način će se sačuvati toplota akumulirana u zidovima i nameštaju te će nakon provetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora – savetuju stručnjaci.

– Tokom zime nikako nije dobro ostaviti prozor otvoren na “kant”. Na taj način se samo hlade zidovi uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenzacije vlage iz vazduha na hladnim površinama.

Ispravno je 2 do 3 puta dnevno širom otvoriti prozore na 2 do 3 minute što je dovoljno da se vazduh brzo promeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi – dodaje arhitekta Nevenka Vuković Varga.

Izvor: zadovoljna.hr 

Postavio: Global News dana 2020.02.23

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 44
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen