Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

ŠTA BI SE DESILO SA SVETOM DA NESTANU SAMO 3 VRSTE INSEKATA?


Prema najnovijim naučnim istraživanjima broj insekata se smanjuje zabrinjavajućom brzinom, a potpuni nestanak samo 3 vrste koje su svima poznate imao bi neverovatan uticaj na naš život.


Predviđa se da će u nekoliko narednih decenija nestati čak 40 odsto vrsta insekata. Možda ne volite insekte i mislite da bi svetu bilo bolje bez njih, ali istina je da bi njihov nestanak izazvao ekološki haos i nestanak hrane za ljude i životinje. Kakav uticaj na naš život bi imao potpuni nestanak samo 3 vrste insekata koje su svima poznate?

Bez pčela nestaće cveće, voće i povrće

Neprofitna organizacija za zaštitu životne sredine Earthwatch proglasila je pčele za „najvažnije živo biće na planeti“. Osim što su proizvođači meda, one su glavni oprašivač biljnog sveta i kamen temeljac prirodnih resursa koji omogućavaju stvaranja semena kod biljaka. Bez transporta polena koje vrše pčele, proizvodnja poljoprivrednih kultura bi se smanjila za neverovatnih 30 odsto, a nestalo bi čak 90 odsto vrsta cveća.

Iako su pčele ključne u održavanju sigurnosti ljudske ishrane i biološkoj raznolikosti, populacija ovih insekata je opala za 30 odsto u poslednjoj deceniji, a blizu je izumiranja u nekim zemljama. Među glavnim uzročnicima njihovog nestanka su klimatske promene i velika upotreba hemijskih sredstava u poljoprivredi.

Bubašvabe igraju ključnu ulogu u kruženju azota u prirodi

Bubašvabe su insekti koje svi mrze i ima puno razloga za to. Osim što su na izgled odvratne, one su i prenosnici bakterija, izazivaju alergiju i ostavljaju izmet na mestima kroz koja prolaze. Međutim, procenjeno je da ljude nervira samo 20 vrsta od 3.500 vrsta bubašvaba koje postoje na svetu.

Daleko od gradova, bubašvabe su izvor hrane za male sisare, ptice i gmizavce. Uz to, one troše materije koje se raspadaju u prirodi, a izmet koji ostavljaju je pun azota, ključnog elementa za rast biljaka. Dakle, bez ovih insekata stvorila bi se neravnoteža u ekosistemu, kako u životinjskom, tako i u biljnom svetu.

Svet bez muva je svet bez čokolade

Muve su insekti sa lošom reputacijom. Oni su povezani isključivo sa prljavštinom, prenošenjem bolesti i neprijatnim zujanjem. Sve ove karakteristike su istinite, ali muve imaju pozitivnu ulogu o kojoj se gotovo nikad ne govori, a koja olakšavaju naš opstanak na Zemlji.

Ako bi muve nestale, eliminacija raznih organskih otpada ostavila bi se samo bakterijama i gljivicama, a proces bi trajao mnogo duže. Osim što su neophodan faktor za reciklažu raznih vrsta otpada, neke vrste muva su i aktivni oprašivači biljaka. Ceratopogonidi su, na primer, važni oprašivači tropskih kultura kao što je kakao, što omogućava postojanje čokolade.

Ovo su samo tri insekta koje svi znamo i bez kojih ova planeta više ne bi bila gostoljubivi dom koji znamo, a mnogo je njih koje nikada nismo upoznali iako rade u našu korist i koje možda nikada i nećemo upoznati, sudeći po surovoj statistici.

Izvor: Telegraf 

Postavio: Global News dana 2020.02.23

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 80
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen