Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

DODELJENE NAGRADE NAJBOLJIM MLADIM PESNICIMA


U prostorijama Narodne biblioteke “Srbobran”, održana je prva dodela književne nagrade “Milan Dunđerski”, koju je Narodna biblioteka Srbobran prošle godine ustanovila. U svrhu podsticanja interkulturalnosti, otvoren konkurs bio je dvojezičnog karaktera, te su nagrade dodeljene pesmama kako na srpskom, tako i na mađarskom jeziku.


Nagradu “Milan Dunđerski” osvojile su studentkinje Jelena Stanojević iz Bratunca (Republika Srpska/BiH) sa pesmom AGNUS DEI, i Albert Eva iz Bačkog Petrovog Sela sa pesmom MERT MI CSAK, odnosno učenice srednjih škola, Erna Berbo iz Priboja sa pesmom HUMANISTIČKA PESMA i BOJANA VOJNIĆ iz Subotice, sa pesmom KÉTEZER-TIZENKILENC ÉS A SZABADSÁG VÁROSA.

Najavivši govornike i goste, direktorica Eva Kiš otvorila je ovu svečanost, a potom se prisutnima obratio gostujući prošlogodišnji pobednik Lenkinog prstena, laureat Ivan Negrišorac.

Ovo je zaista divna prilika da se setimo našeg Milana Dunđerskog, pesnika koji je bio izuzetno radoznao duh, ali na onaj svoj, tihi način, nenametljiv. Čovek se mogao sa njim zaista družiti i razgovarati o najrazličitijim temama, a da to bude izuzetno podsticajno. Izlazili smo obogaćeni iz tih susreta i razgovara.

Taj dobri duh je u Milanu je do poslednjeg trenutka postojao, a eto, on se manifestuje i u njegovim stihovima koji su objavljeni, praktično posle njegove smrti, pa i u onim divnim stihovima koji su ispisani na njegovom grobnom kamenu. To svedoči o jednom pravom pesničkom duhu i mislim da Srbobran može istinski da se ponosi jednim izdankom koji se zove Milan Dunđerski. –
izjavio je Negrišorac.

U događaju su učestvovali i Miodrag Petrović, prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta i Đerđ Virag, glumac Senćanskog Mađarskog Kamernog Pozorišta, koji su recitovali pesme Milana Dunđerskog.

Svoje pesme odrecitovale su i Vojnić Bojana, odnosno Eva Albert, nagrađene učesnice konkursa, a pesme nagrađenih učesnica Erne Berbo i Jelene Stanojević, koje nisu mogle da prisustvuju ceremoniji, recitovala je maturantkinja Iva Mihajlov.

O prirodi i motivu ove novoustanovljene književne nagrade, govorio je Milan Đorđević, profesora filozofije u Gimnaziji i Ekonomskoj škole “Svetozar Miletić” , i jedan od osnivača ovog konkursa i idejni tvorac projekta,

Na moju inicijativu Narodna biblioteka Srbobran je, u saradnji sa novosadskim „Prometejemˮ, 2018. godine objavila dvojezičnu knjigu izabranih pesama Milana Dunđerskog, pod naslovom „Pesnik je poput Prometeja – A költő akár Prométheuszˮ, i ustanovila nagradu sa njegovim imenom za srednjoškolce i studente, koji umetničku poeziju pišu na srpskom i mađarskom jeziku. 

Lokalna samouprava je u skladu sa temeljnim i obavezujućim multietničkim principom pokrajinske i opštinske strategije razvoja kulture podržala moju ideju da se povodom desetogodišnjice smrti zavičajnog pesnika objavi navedena knjiga i ustanovi nagrada. Osnovna namera nam je da podstičemo interkulturalnu komunikaciju posvećenu umetničkoj poeziji mladih i stvaranje nadnacionalne književne zajednice slobodnog duha i prijateljstva.

Smatram da je ključna vrednost našeg zajedničkog poduhvata sadržana u nameri da se suprotstavimo palanačkom zatvaranju omladine u „etničke toroveˮ i totalizujuće nacionalističko-versko identitetske narative i prakse, što u potpunosti odgovara i pogledu na svet, koji je imao Milan Dunđerski. Naime, on početkom 90-ih godina prošlog veka nije bio ni konformista ni oportunista, nego se kao odgovoran, dosledan i požrtvovani intelektualac, u skladu s vlastitim demokratskim i pacifističkim idejnim i vrednosnim uverenjima, pridružio građanskim snagama, koje su se hrabro kritički pobunile protiv autoritarne vlasti, nacionalističke palanačke mržnje, primitivizma i ratnog načina rešavanja krize u odnosima jugoslovenskih naroda i narodnosti. Bio je svestan da na taj način brani i princip autonomnog umetničko-stvaralačkog subjekta, koji odbija da bude dogmatizovan, depersonalizovan i podanički zarobljen u zadatim okvirima postojećeg poretka zla.

Zbog svega toga on može poslužiti kao uzor umetničke, intelektualne i generalno ljudske identifikacije mladim, etnički raznolikim stvaraocima poezije, kojima je stalo do afirmacije autonomne stvaralačke individualnosti, istinski kritički emancipovane od svih nametnutih oblika kolektivne kulturno-identitetske društvene determinacije, represije i dominacije nosilaca vanumetničke moći i vlasti.

Stoga, žiri je kritički ocenjivao ne samo formalno-estetski kvalitet umetničko-poetskih ostvarenja, nego i intelektualno-idejni plan, tj. stanovište autora koje ne sme da bude u kontradiktornosti sa temeljnim humanističkim društvenim vrednostima, odnosno ne sme da bude apsurdna negacija sebe samog.ˮ    


 

Najuspešnijie pristigle radove, pruživši recenziju uspelih pesama, prokomentarisala je dr Ana Stelja, predsednik tročlanog žirija.

 “Glavni kriterijum pri odabiru najboljih pesama na konkursu za Nagradu “Milan Dunđerski” pre svega je bilo poštovanje zadate teme, a u duhu poezije Milana Dunđerskog čiji je pesnički opus neretko prevazilazio čisto poetske okvire, postižući jedinstven poetsko-filozofski izraz. Pesnik Milan Dunđerski je bio pre svega pobornik individualne stvaralačke slobode, pesnik koje je u svojoj poeziji gajio humanističke ideje te je tako i odluka o najboljim pesmama išla tragom njegove poetike i njegove misli. Za umetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju pesmu u kategoriji učenika srednjih škola na srpskom jeziku odabrana je pesma pod naslovom “Humanistička pesma” autorske Erne Berbo, učenice 2. Razreda Gimnazije u Priboju. Autorka je u potpunosti odgovorila na temu konkursa posebno naglašavajući humanistički motiv.”– izjavila je Stelja, dodajući:

Što se tiče pesama u kategoriji studenata, za umetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju pesmu na srpskom jeziku odabrana je pesma “Agnus Dei” autorke Jelene Stanojević iz Bratunca, Republika Srpska/BiH, studentkinje na Odseku za opštu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Autorka ove pesme pokazuje visoku ličnu i poetsku, odnosno umetničku zrelost. U njenoj pesmi se jasno nakazuje budući veliki pesnik. Pesma je sa aspekta poetskog umeća veoma originalna, pesničke slike nisu eklektične, već su jedinstveni produkt autorkine imaginacije i stanja duha i to je ono što je zadivljujuće i za svaku pohvalu. Ova pesma je daleko ispred pesama drugih autora, iako duža, njeni stihovi i pesničke slike ne narušavaju osnovnu ideju pesme i njen humanistički karakter.” i “Obe autorke, zaslužno su postale laureti prvog konkursa za Nagradu “Milan Dunđerski”, u potpunosti prateći trag poetike i duboke misaonosti, istančane osećajnosti i refleksivnosti kojima odišu pesme Milana Dunđerskog, po kojima je on kao pesnik i misaono biće bio prepoznatljiv.

Nakon njenog obraćanja, zvaničnu odluku žirija pročitale su članice žirija dr Čila Utaši i dr Hargita Futo Horvat, koju prenosimo u celosti:

Pesnička nagrada “Milan Dunđerski” ima za cilj afirmaciju mladih umetnika. Kako je bilo za očekivati srednjoškolski autori su bili brojniji, poslali su 30 radova obeleženih šifrom, studentskih radova je bilo četiri.

U pesmama srednjoškolaca teme su ljubav, raskid, odbacivanje, problemi odrastanja i traženja mesta pod suncem, sve što je prisutno u njihovom svakodnevnom životu. Oni žele da promene svet, a susreću se sa okamenjenim konvencijama. Na atmosferu i temu pesama nekada ukazuju i šifre pod kojima su poslate: duša, nebo i zemlja, bela ptica, svetlo. Doživljaji se u ovom dobu još uvek iskazuju često na konvencionalan način, a interesantno je da se kao kontrast javljaju autentične ideje, frapantni elementi u tekstovima, a pojavi se i poneka pravopisna greška. Žiri je izdvojio delo pod šifrom Napsugar/Sunce pod naslovom Ketezertizenkilenc es a szabadsag varosa/Dve hiljade devetnaesta i grad slobode pisano u prozi u kojoj se generacijski doživljaj artikuliše pomoću neobičnog sučeljavanja sa vremenom.

Kategorija studentskih radova je bila izjednačenija. Pročitavši pristigle radove ustanovile smo da kod studenata već slabi želja za izražavanjem sebe kroz stihove, oni ne ovekovećuju primarne osećaje, nego se okreću kompleksnijim pitanjima i problemima forme. Nagradile smo pesmu pod šifrom Szaffy T. Dve su pesme poslate pod ovom šifrom, pobednička je ona koja u prvom licu množine govori o generacijskom iskustvu, naslov pesme je Mert mi csak… / Jer mi samo…, mada i druga pesma predstavlja vrednost sa svojim alegoričnim likovima, sa elementima balade i atmosferom bajke.

U kategoriji srednjoškolaca to je Vojnić Bojana, učenica Gimnazije “Svetozar Marković” iz Subotice, a u kategoriji studenata Eva Albert, studentkinja Odseka za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Dve nagrađene pesme na mađarskom jeziku će biti objavljene u časopisu Philos koju izdaje Odsek za hungariologiju i Kolegijum za visoko obrazovanje vojvođanskih Mađara u Novom Sadu.

Pobednicima raspisanog konkrusa za najbolju i najmisaoniju humanističku pesmu, uručene su diplome, dvojezična knjiga o Milanu Dunđerskom i novčani iznos, a njihove pesme biće objavljene u književnom časopisu.

Ceremonija dodele nagrade „Milan Dunđerski“, održana je na dan rođenja ovog pesnika.   

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2020.02.23

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 57
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen