Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

PREDSTAVLJANJE KNJIGE - SRPSKO SRCE JOHANOVO


Dom kulture priređuje prikaz knjige Veselina P. Dželetovića. Roman će biti predstavljen u Galeriji Doma kulture u sredu u 19.00h.


Osnova za pisanje romana bila je poema koja je ispevana 2006. godine, po istinitom događaju, o Nemcu koji nosi srce Srbina kidnapovanog na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Mnogo ljudi koji su čuli poemu insistirali su da autor te gorke stihove pretoči u roman, što je on i uradio 2009. godine. Tek kada je italijanska književnica Marilina Veka, koja je pisala o Francuzu, koji takođe nosi srce kidnapovanog Srbina, gostovala u Beogradu čulo se i za roman „Srpsko srce Johanovo“.

Od tada roman je doživeo 13 izdanja (poslednje izdanje štampano je u tiražu od 10.000 primeraka) i preveden je na nekoliko svetskih jezika. Tri izdanja na ruskom jeziku, u tiražu od po 10.0000 primeraka, objavila je izdavačka kuća „Flavian pres“, a poznati pisac protojerej Aleksandar Torik prilagodio je roman ruskom čitaocu. Veselin Dželetović je besplatno dao autorska prava izdavaču, kako bi se istina o stradanju Srba na prostorima Kosova i Metohije pronela i Ruskom federacijom. Roman je objavljen u Jermeniji i promocija je održana u Jerevanu.

Potresna priča o stradalnom Jovanu podstakla je mnoge autore da pišu o ovom romanu. Napisano je preko 30 pesama, dva romana, napisan je scenario i besplatno dostavljen autoru romana… Otac Vojo bilbija je uz gitaru ispevao poemu, od čega je napravljen i CD. Srpski narodni guslar, Milorad Šarović pjeva poemu uz gusle. Čak su i reperi objavili video sa poemom. Širom sveta, na mnogim recitalima i takmičenjima, deca i mladi učestvuju upravo sa ovom poemom.

Autor je za roman dobio Specijalno priznanje Akademije „Ivo Andrić“ i Orden Centralne kozačke vojske Ruske federacije. Nekoliko istaknutih režisera izrazilo je želju da snimi film po ovom romanu. 

Postavio: Administrator dana 2020.02.25

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 82
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen