Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2608/predstavljanje-knjige-srpsko-srce-johanovo/

Verzija za tampu / To ScreenviewPREDSTAVLJANJE KNJIGE - SRPSKO SRCE JOHANOVO


Dom kulture priređuje prikaz knjige Veselina P. Dželetovića. Roman će biti predstavljen u Galeriji Doma kulture u sredu u 19.00h.


Osnova za pisanje romana bila je poema koja je ispevana 2006. godine, po istinitom događaju, o Nemcu koji nosi srce Srbina kidnapovanog na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Mnogo ljudi koji su čuli poemu insistirali su da autor te gorke stihove pretoči u roman, što je on i uradio 2009. godine. Tek kada je italijanska književnica Marilina Veka, koja je pisala o Francuzu, koji takođe nosi srce kidnapovanog Srbina, gostovala u Beogradu čulo se i za roman „Srpsko srce Johanovo“.

Od tada roman je doživeo 13 izdanja (poslednje izdanje štampano je u tiražu od 10.000 primeraka) i preveden je na nekoliko svetskih jezika. Tri izdanja na ruskom jeziku, u tiražu od po 10.0000 primeraka, objavila je izdavačka kuća „Flavian pres“, a poznati pisac protojerej Aleksandar Torik prilagodio je roman ruskom čitaocu. Veselin Dželetović je besplatno dao autorska prava izdavaču, kako bi se istina o stradanju Srba na prostorima Kosova i Metohije pronela i Ruskom federacijom. Roman je objavljen u Jermeniji i promocija je održana u Jerevanu.

Potresna priča o stradalnom Jovanu podstakla je mnoge autore da pišu o ovom romanu. Napisano je preko 30 pesama, dva romana, napisan je scenario i besplatno dostavljen autoru romana… Otac Vojo bilbija je uz gitaru ispevao poemu, od čega je napravljen i CD. Srpski narodni guslar, Milorad Šarović pjeva poemu uz gusle. Čak su i reperi objavili video sa poemom. Širom sveta, na mnogim recitalima i takmičenjima, deca i mladi učestvuju upravo sa ovom poemom.

Autor je za roman dobio Specijalno priznanje Akademije „Ivo Andrić“ i Orden Centralne kozačke vojske Ruske federacije. Nekoliko istaknutih režisera izrazilo je želju da snimi film po ovom romanu.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign