Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

NAŠA VEROVANJA O DINOSAURUSIMA MOGLA BI BITI POGREŠNA


Slika dinosaurusa hladne krvi, koja je u našu maštu usađena zahvaljujući filmovima iz serijala "Park iz doba Jure“, mogla bi biti totalno pogrešna odnosno naša verovanja o dinosaurusima kaže se u novoj studiji naučnika sa Jejl Univerzeta...


Već je poznato da su neki dinosaurusi imali perje kao ptice i da su bili raznobojni. Oni su najverovatnije i zvučali kao ptice – ispuštali su zvuk koji je sličniji gugutanju golubova nego režanju. Sada je istraživanje sa Univerziteta Jejl došlo do novog saznanja koje je dovelo u pitanje još jednu od njihovih odlika

Naime, prema zaključcima ovih naučnika, krv koja je tekla kroz vene dinosaurusa najverovatnije je bila topla, što znači da oni nisu bili stvorenja hladne krvi kao što se do sada smatralo.


"Dinosaurusi su na evolucionoj tački između ptica, koje su toplokrvne, i reptila, koji su hladnokrvni. Naša otkrića ukazuju na to da su sve veće grupe dinosaurusa imale višu telesnu temperaturu od temperature okruženja u kom su živeli - kaže Robin Doson, koja je sprovela ovo istraživanje dok je bila na doktorskim studijama geologije i geofizike na Jejlu.

Do ovog otkrića istraživači su došli proučavanjem fosilizovanih ljuski jaja trudona, malog mesojeda, majasore, biljojeda, i megalulitusa, koji pripada grupi dugovratih ogromnih dinosaurusa.

Proučavajući raspored atoma kiseonika i ugljenika u ljuskama jaja, istraživači su mogli da izračunaju unutrašnju temperaturu tela majke.

" Jaja deluju kao drevni termometri jer su se formirala unutar dinosaurusa "kaže Pinčeli Hol, asistent na Jejlu i koautor studije.

Kako bi utvrdili temperaturu okruženja u kom su jaja položena, naučnici su sproveli istu vrstu analize na jajima hladnokrvnih beskičmenjaka, koji poprimaju temperaturu svog okruženja.

Tako su ustanovili da je telesna temperaturu dinosaurusa koje su proučavali bila viša od temperature sredine u kojoj su živeli. Za razliku od reptila, čija telesna temperatura varira u zavisnosti od spoljašnje temperature, dinosaurusi su, prema zaključcima ove grupe istraživača, bili sposobni da održavaju stalnu telesnu temperaturu.

Koliko je telesna temperaturu bila viša u odnosu na spoljšanju zavisilo je od vrste dinosaurusa. Trudonova je bila viša za 10 stepeni, majasorina za 15, a megalulitusova je bila viša za tri do šest stepeni Celzijusa.


"Ono što smo otkrili upućuje na to da je njihova sposobnost da podignu svoju temperaturu u odnosu na temperaturu okruženja bila rana evolutivna odlika dinosaurusa " kaže Dosonova.

Diskusija o tome da li su dinosaurusi bili toplokrvna ili hladnokrvna bića dugo se vodi među paleolozima. Studija iz 2014. godine eliminisala ih je iz obe grupe.

"Za razumevanje dinosaurusa veoma je bitno da znamo da li su bili hladnokrvni ili toplokrvni. To menja nivo njihove aktivnosti i način na koji su bili u interakciji sa sredinom "objašnjava Hol.

Ovo istraživanje bi moglo da da odgovor i na pitanje zbog čega su dinosaurusi imali perje. Naime, Dosonova tvrdi da im je ono u početku omogućavalo da održavaju telesnu temperaturu, dok je kasnije moglo da služi za seksualno privlačenje u vreme parenja ili za letenje.

Izvor zanimljivostidana.com 

Postavio: Global News dana 2020.02.25

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 45
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen