Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

KAKO JE NAPRAVLJENA PRVA PODMORNICA?


Želja čoveka oduvek je bila ploviti ispod vode. Zaploviti morskim dubinama i nepreglednim podvodnim prostranstvima, a najraniji podaci o brodu koji je izgrađen za takvu plovidbu potiču iz još iz 1578. godine.


Britanski matematičar William Bum objavio je te godine knjigu u kojoj se nalazi crtež potpuno zatvorenog broda koji je mogao zaroniti i veslima se pokretati ispod vode. Zatvori su se nalazili na boku, a sam brod sastojao od drvenog trupa, pokrivenog kožom koja ne propušta vodu. Brod bi zaronio kad bi mu se, sužavanjem bokova pomoću ručnih stezača, smanjila zapremina.

Burn nikada nije sagradio svoj brod, ali je sličan brod napravio neko drugi i brod je porinut u more 1605. godine. Zasluga za izgradnju prve podmornice obično se pripisuje holanđanskom naučniku Corneliusu Van Drebbelu. On je zapravo više puta manevrisao u reci Temzi na dubini od 3,5 do 4,5 metara.

 

I Drebbelov brod je bio prekriven zamašćenom kožom. Vesla su bila provučena kroz otvore i dobro pričvršćena komadićima kože. Taj je brod sagrađen 1620. godine.

Kada je reč o izgradnji podmornica, valja spomenuti da je interes za njihovu izgradnju bio tako velik da je već 1727. godine samo u Engleskoj patentirano ni manje ni više nego 14 različitih tipova podmornica. Kao oružje za napad, podmornica je prvi put upotrebljena u pomorskom ratovanju za vreme američkog oslobodilačkog rata protiv Engleza.

Izvor:geek.hr 

Postavio: Global News dana 2020.02.25

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen