Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

EKOLOZI U AKCIJI - ZATRPAVANJE ULAZA I IZLAZA ZA OSOKU


Ekološki pokret Srbobran objavio je da su u saradnji sa AGROPROMET doo Bečej krenuli juče sa zatrpavanjem ulaza i izlaza osoke u zemljanu lagunu kod farme svinja na subotičkom putu.


Zemlja u vlasništvu ove firme se graniči sa zemljištem farme a koja je prilikom prokopavanja i čišćenjem lagune istu zemlju izbacila na svoj posed. Danas je AGROPROMET samo vratio svoju zemlju nazad i zatrpao kanal od farme, obavestili su javnost iz Ekološkog pokreta Srbobran.

U saopštenju za javnost još se kaže:

Nije sve teklo po planu, zemlja glibava od osoke i taman kad smo gurali zadnju kašiku, buldožer potonuo kao u živo blato. Dva velika traktora od po 200KS svaki i nisu mogli da ga pomere. To samo govori koliko je ta zemlja oko lagune zasićena osokom. No, mora biti žrtava i na našoj strani. Važno je da smo uradili zamišljeno i od farme na četiri mesta uradili barijere i sprečili dalje oticanje osoke.

Poljoprivredna inspekcija je pre nedelju dana izdala zabranu daljeg ispuštanja osoke u ovu lagunu što vlasnik farme nije poštovao i preduzeće AGROPROMET iz Bečeja je dovezao svoj buldožer i ljude a mi smo im asistirali i uputili na problematična mesta koja je trebalo zatrpati.

Ne težimo rešavanju problema na ovakav način ali i pored toga smo na to primorani jer se ne poštuju neki dogovori od ranije. Inspekcije su dale svoje naloge i pratićemo njihovo izvršavanje a ukoliko se i dalje počne sa ispuštanjem osoke u vodotok Krivaje, bilo prepumpavanjem kroz cevi ili drugačije, bićemo primorani podnositi krivične prijave zbog ugrožavanja životne sredine.

Molimo sve aktuelne i potencijalne zagađivače da nas shvate najozbiljnije a tome težimo i kod lokalne samouprave. Zahvaljujemo se preduzeću AGROPROMET doo Bečej, odnosno vlasniku Gojku Eremin što nas je podržao u ovoj akciji ustupajući nam svoju tešku mehanizaciju bez koje ovaj decenijski problem ne bi bio rešen na ovaj način, kaže se u saopštenju koje smo dobili.

  

Postavio: Administrator dana 2020.02.25   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin