Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2617/izborite-se-sa-strahovima-stanite-im-na-put/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewIZBORITE SE SA STRAHOVIMA - STANITE IM NA PUT


Strah u malim razmerama je zdrav za ─Źoveka, jer nas štiti od potencijalnih opasnosti. Ovo su 4 na─Źina da se izborite sa strahovima!


Kada smo na putu da uradimo nešto nepromišljeno, dobijamo znak upozorenja, koji nas navede da preispitamo odluku.

Me─Ĺutim, ukoliko je strah naš na─Źin ┼żivota, i spre─Źava nas da se okušamo u novim iskustvima, kao što je javni nastup ili let avionom, onda je vreme da nešto što pre promenimo. Ako ste se prepoznali u ovom uvodnom delu, ostanite sa nama i u nastavku, jer ─çemo se potruditi da vam pomognemo.

Zadatak svake osobe koja ┼żeli da nešto postigne u ┼żivotu, jeste da se okrene sebi i suo─Źi se sa svojim izazovima. To ponekad nije lako, ali vredi se potruditi, jer je u pitanju poboljšanje kvaliteta ┼żivota na svim aspektima.

U današnjem tekstu donosimo vam oprobane tehnike za prevazila┼żenje strahova, za koje se nadamo da ─çe vam slu┼żiti. Krenimo redom…

1. Razmislite kojim strahovima treba da stanete na put

Kao što smo ve─ç napomenuli, strah nam u nekim situacijama i te kako ide u prilog. Zamislite da ┼żivite blizu okeana kome preti cunami. Naravno da je va┼żno da budete na oprezu i razmišljate o mogu─çoj opasnosti kad god ─Źujete da se aktivirao vulkan, ili da oluje ili visoki talasi prete obali.

U prirodnim okolnostima, pak, povedite unutrašnji dijalog na temu opravdanosti straha koji imate, te da li vas on ko─Źi na putu ka postizanju ciljeva. Zapišite stavke za i protiv hvatanja u koštac sa strahom. To je jako va┼żno, jer mo┼żete jasno da sagledate kako bi ┼żivot mogao da vam izgleda.

Zatim, na─Źinite prvi korak i budite istrajni. Jedna poslovica ka┼że – Kada postoji volja, postoji i na─Źin.

2. Procenite nivo rizika

Ponekad se strah javlja u situacijama kada niste dovoljno upoznati šta vas zapravo ─Źeka. Jedan od primera je let avionom, koji mo┼żda nikad niste iskusili, ali ste ─Źuli pri─Źe o nezgodama sa tragi─Źnim ishodom.

Kada su u pitanju strahovi od turbulencija, do njih dolazi usled vazdušnog kretanja, a ukoliko ste namestili pojas, nema razloga da brinete. Sa druge strane, strah od javnog nastupa ─Źesto blokira govornika, te je va┼żno da se motiviše pozitivnim primerima i ovlada tehnikama koje pove─çavaju samopouzdanje.

Uvek imajte na umu da nije sve što izgleda strašno, u realnosti tako. Informišite se i ponekad idite na rizik, jer ─çete tako pobediti svoje strahove.

3. Pripremite akcioni plan

Strah mo┼żete pobediti samo ukoliko mu pristupite korak po korak, jer ─çete u suprotnom samo pogoršati situaciju. Dozirana anksioznost je dobrodošla, te ne treba ─Źekati da ona iš─Źezne pre kretanja u akciju.

Ukoliko, na primer, ┼żelite da savladate ve─ç više puta spominjan strah od javnog nastupa, napravite redosled aktivnosti koje ─çete isprobati. Za po─Źetak, stanite ispred ogledala i pri─Źajte 2 minuta, zatim, naredni put snimite sebe dok govorite.

Nakon toga, zamolite partnera da vas sasluša, da biste slede─çi put pozvali jednog ─Źlana porodice da mu se pridru┼żi. U narednom koraku, pozovite i prijatelja, pa dva. Tek nakon ovih simulacija u razli─Źitom okru┼żenju, odr┼żite govor tokom poslovnog sastanka.

Ukoliko se plašite leta avionom, taj izazov mo┼żete rešiti tako što ─çete mislima pro┼żiveti to iskustvo, dodatno se informisati putem video sadr┼żaja, ili odlaziti na aerodrom pre putovanja. Postoje još neke tehnike, koje se mogu primeniti u slu─Źaju posttraumatskog stresnog poreme─çaja.

4. Potra┼żite stru─Źnu pomo─ç

Ukoliko se suo─Źavate sa fobijom, onda priznajte sebi da ─çete teško sami iza─çi na kraj sa njom. Kognitivno bihejvioralna terapija efikasno poma┼że u smanjenju straha malim koracima.

Tako─Ĺe, ako ste do┼żiveli veliku traumu, zaka┼żite razgovor sa stru─Źnim licem, kao i u slu─Źaju posttraumatskog stresnog poreme─çaja. U tim situacijama primenjuju se razli─Źite tehnike, kao što su pri─Źa o strahovima, metode opuštanja, ili direktno suo─Źavanje sa izazovom.

Naravno, terapeut zna da proceni pravi tempo, tako da se ose─çate sigurno.

Izvor: citymagazin
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign