Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

OVO SU POSTUPCI PASIVNO AGRESIVNIH LJUDI!


Kad pasivno agresivna osoba odluči da potisne svoju ljutnju, koliko god ih puta pitate šta nije u redu, neće vam odgovoriti. Oni se nikada ne sukobljavaju s drugima jer su uvereni da su svi oko njih sposobniji, jači, pametniji i bolji od njih.


“Kada im se da zadatak koji nikako nije po njihovoj volji, oni će retko to reći, ali zadatak neće obaviti kako treba”, objašnjava dr Danijel Hol Flavin sa klinke Mejo.

Ovo su neke od osobina pasivno agresivnih ljudi:

Ljutnja koja se potiskuje i poriče

Ovo je navika koja nikome neće pomoći. “Poricanje ljutnje je klasično pasivno agresivno ponašanje”, napominje psiholog Vajtson iz magazina "Psychology Today"

Durenje

Još jedna strategija pasivno agresivnih osoba je povlačenje pred konfliktom tako što počne da se “duri”. Psiholog objašnjava: “Kako je ovakvo ponašanje proizašlo zbog verovanja osobe da će izraz ljutnje samo pogoršati stvar, ona često koristi fraze poput one da je sve u redu, kako bi izbegla direktnu komunikaciju”.

Odugovlačenje i oklevanje

Odlaganje obaveza, zadataka i nepouzdanost su takođe simptomi pasivno agresivnog ponašanja. Dok većina ponekad odugovlači s ispunjavanjem obaveza, ove osobe će odugovlačenje koristiti kao način da izbegne zadavanje novih zadataka kako ne bi morao direktno da ih odbije. Pasivno agresivne osobe imaju neverovatnu moć da ostanu mirne dok drugi, iscrpljeni ovim ponašanjem, reaguju ljutnjom. Ponekad ih to posebno zabavlja.

Dvosmislene poruke

Komentari pasivno agresivne osobe ponekad znaju da zabole kao nož u leđa, ali na njih je teško odgovoriti. Zašto? Zato što oni to znaju da kažu na nedirektan način, tako da vi ispadnete hipersenzibilni ako se uvredite.

Vređanje

“Biti pasivno agresivan znači uvrediti nekoga na vrlo suptilan način kako bi se osećali bolje”, kaže psihoterapeut Džodi Aman iz Njujorka i dodaje: “Ova radnja se često odvija nesvesno, posebno kad se neko oseća loše, a oni žele da budu u centru pažnje. Zato je dobro biti svestan ovih činjenica, ako želite da se promenite ili ako se u nečijem društvu posebno loše osećate.”

“Tretmani” ćutanjem

Ovakvo ponašanje je tipično za pasivno agresivnu osobu – one žele da se zna za njihovu ljutnju, ali biraju da o tome ne razgovaraju.

Indirektnost

Interesantan pristup pasivno agresivne osobe je taj da će svima reći da imaju problem s nekom osobom, ali nikad njoj direktno. Nažalost, kada grupa ljudi koja je saznala za konflikt od strane agresora, često će se toj osobi i prikloniti, i tako pomoći pri eliminaciji mete, bez da su imali prilike da čuju drugu stranu priče.

Kako pomoći pasivno agresivnoj osobi?

Kada želite da “raskrinkate" pasivno agresivnu osobu i ukažete im na nelogičnost niza njihovih dela, naoružajte se mnogim primerima kako biste dočarali njihove postupke. Ako je ta osoba spremna da prizna da je iza svega potisnuta ljutnja zbog nečega, onda treba da je ohrabrite na dalji razgovor: neka vam se otvori i iskreno prizna šta je povredilo ili naljutilo i zbog čega se ne oseća sigurno.

Izvor: Stil 

Postavio: Global News dana 2020.02.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 58
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen