Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

ZAŠTO SE U POJEDINIM DELOVIMA SVETA VOZI DESNOM STRANOM?


Uvek to uzimamo kao činjenicu, a zapravo, nikad ne znamo koji je razlog zbog kojeg Englezi, ali i mnogi drugi, voze “pogrešnom stranom”.


Kao i za sve, i za vožnju levom stranom ulice postoji sasvim jasno objašnjenje, a kako bismo do njega došli, valja malo „zaći“ u prošlost.

Vožnja levom stranom datira još iz vremena antičkog Rima. Razlog je jednostavan – kad se putovalo konjima, napadi i nasilje su bili česte pojave. Kako su većina ljudi desnoruki, uvek su se držali leve strane, da u slučaju napada, mogu odbraniti desnom rukom. Takođe, mač se tada uobičajeno držao na levoj nozi, pa ga je bilo jednostavnije izvući iz korica i odbraniti se od razbojnika.

Kako se prešlo na desnu stranu?

Pojavom kočija, tj. njihovom češćom upotrebom, vozač je obično jahao sedeći na levoj strani, pa je desnom mogao lakše kontrolisati konje, a u tom slučaju, lakše je i bilo skrenuti desno. Ipak, ni druga teorija koja dolazi iz Francuske, nije neverovatna. Tamo se negovao običaj da seljaci prolaze s desne, a aristokratija s leve strane. Ipak, nakon Francuske revolucije, aristokrate koje su i dalje zadržale glavu na ramenima nisu htele da se razmeću položajem, pa su se sasvim logično, držali seljaka s desne strane. Kasnije se običaj proširio i na ostale evropske zemlje, ali je recimo, Velika Britanija uvek ostala izutetak. 

Ko još uvek vozi levom stranom?

Gotovo sve nekadašnje britanske kolonije. Britanci su 1835. doneli zakon kojim su zakonom proglasili vožnju levom stranom, a zakon se dugo zadržao, pa kad su kolonije dobile nezavisnost, tamo su nastavili da voze levom stranom. Tako se i dan danas u Južnoafričkoj Republici, Indiji, Australiji vozi levom trakom. Zanimljivo je da se levom stranom vozi i u Japanu, koji eto nikad nije bio britanska kolonija, ali i ta priča ima veze s Britancima. Naime, u 19. veku prilikom izrade velike železničke mreže, Japancima su pomagali britanski inženjeri. Čitav sistem izgrađen je tako da vozovi prolaze levom stranom, tako da se kasnije i saobraćaj jednostavno tome prilagodio.

Ko vozi desnom trakom?

Gotovo dve trećine sveta danas vozi desnom stranom. Zanimljivo je da njome voze i Amerikanci, iako su nekad bili pod kolonijalnom vlašću Engleza. Neki tumače kako upravo i to pokazuje otpor, ali nije sigurno da je to tačno. 

Izvor: CdM

  

Postavio: Global News dana 2020.03.01

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen