Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2636/pazite-se-ako-pijete-kafu-iz-ovih-olja/

Verzija za tampu / To ScreenviewPAZITE SE AKO PIJETE KAFU IZ OVIH ŠOLJA!


Šolje od bambusa veoma su popularne, jer su, tvrde proizvođači, blage za okolinu i mogu se više puta upotrebiti, pa ne morate da ih bacite poput jednokratnih plastičnih čaša svaki put kada naručite kafu za poneti, ali one su i štetne po zdravlje.


Nedavnim ispitivanjem stručnjaci su ustanovili da kafa ispijana iz šolje od bambusa često sadrži znatnu količinu melamina, a reč je o opasnoj kombinaciji.

Nemački časopis za ispitivanje potrošača "Stiftung Warentest" ustanovio je da je više od polovine bambusovih šolja koje je testirao, sadržalo tragove štetne plastike. To znači da svako ko ispija kafu iz bambusovih šolja ispija i opasnu plastiku.

Razlog leži u tome što fino samlevena bambusova vlakna zahtevaju neku vrstu lepka koji se koristi da bi šolja dobila željeni oblik, a krivac je melaminska smola.

Ako se plastika valjano obradi, te ako nikada nije izložena temperaturi višoj od 70 stepeni Celzijusa, nikakve količine štetne stvari ne prenose se u piće, kazali su ispitivači.

Ali tipična temperatura kafe prelazi 70 stepeni kada se sipa u šolju.

Formaldehid, drugi sastojak pronađen u ovim šoljama, može da nadraži oči, kožu i disajni sistem, pa čak i da izazove rak.

Posoje sumnje da bi melamin mogao da bude krivac za bolesti bešike i bubrega.

Autori ispitivanja kritikovali su proizvođače zbog varanja potrošača. Neki proizvođači navode, na primer, da je njihova šolja biorazgradiva. Međutim, to se ne odnosi na one obogaćene plastikom.

Recikliranje je takođe otežano jer se mešavina ne može razlagati na sastojke.

Zaključak potrošačima je da, umesto šolje od bambusa radije kupe od nekog drugog materijala, na primer šalju od inoksa, porculana ili polipropilena.

Izvor: Večernji list
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign