Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

LOVCI OBELEŽILI VELIKI JUBILEJ - 110 godina udruženja u Srbobranu


Lovačko udruženje Fazan iz Srbobrana svečano je obeležilo 110 godina postojanja. Ovaj nesvakidašnji i značajan jubilej proslavljen je u znaku dodele priznanja najznačajnijim pojedincima koji su doprineli da ovo udruženje bude na ponos svih lovaca, alii građana naše opštine, kao i dokumentarnim filmom koji je sažeo sve ono što je decenijama unazad obeležilo rad lovaca u Srbobranu.


Prvi dokumenti o lovstvu u Srbobanu potiču iz 1873. godine. Zvanično udruženje je prvi put registrovano 1910.godine i to je razog zbog čega lovci obeležavaju 110 godina postojanja svog udruženja.

Nakon monografije koja je napravljena povodom devedeset godina, a koju je napisao dr Radoslav Subić, sada smo dobili i jedan digitalni prikaz istorijata ovog udruženja koje okuplja ljubitelje lova. Autor dokumentarnog filma je Dragan Kurjački.

- Velik je posao bio da se prikupi što više materijala. Nije bilo jednostavno, ali treba reći da imamo sasvim dobru arhivsku građu, mnogo toga je sačuvano i to je bilo vrlo značajno bilo prilikom stvaranja ovog filma. Ovaj film je više od predstavljanja našeg udruženja, on je i jedan zapis o Srbobranu, suživotu svih naših građana, rekao je Dragan Kurjački.

Integralna verzija filma traje oko 90 minuta, a lovci i gosti koji su juče bili u velikoj sali SO Srbobran mogli su da vide skraćenu polučasovnu verziju. Svaki gost dobio je na poklon dvd verziju ovog filma.

Lovce i goste pozdravio je Dušan Popović, predsednik lovačkog udruženja Fazan.

- Ovo je veliki praznik za sve nas lovce. Velika je stvar opstati sve ove godine. Mislim da su crni dani iza nas i da dolazi novo doba. Ovu proslavu sigurno ne bi mogli da organizujemo da nije bilo razumevanja i pomoći od lokalne samouprave, predsednika Radivoja Paroškog, ali i lovaca koji su uložili značajan trud da ovo danas bude organizovano na najbolji mogući način, rekao je Popović.

U okviru lovačke večere upriličena je dodela priznanja najzaslužnijima. Nagrađeni su članovi koji su medalje i priznanja zaslužili ulažući svu svoju energiju i marljiv rad da udruženje funkcioniše na najbolji način, a o tome ko će dobiti priznanja odlučivala je nezavisna komisija koja je formirana za ovu priliku i vrednovala je rad svih predloženih članova udruženja.

Trenutno lovačko udruženje Fazan broji 110 članova. Ono što nedostaje je podmladak,ali iz udruženja poručuju da će pokušati da mlade edukuju i privuku kroz edukaciju u školama.

- Mlade treba upoznati sa kompletnom delatnošću udruženja, a to nije samo lov. To je i zaštita prirode, borba sa ekološkim problemmima, održavanje lovišta i još mnogo toga, dodao je u izjavi za medije Popović.

Gost svečanosti bio je Novak Andrić predsednik lovačkog saveza Vojvodine, koji je uzeo učešće prilikom dodela priznanja i znamenja najzaslužnijima.

S.N.

Foto: P.L. 

Postavio: Administrator dana 2020.03.08   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen