Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

LOVCI OBELEŽILI VELIKI JUBILEJ - 110 godina udruženja u Srbobranu


Lovačko udruženje Fazan iz Srbobrana svečano je obeležilo 110 godina postojanja. Ovaj nesvakidašnji i značajan jubilej proslavljen je u znaku dodele priznanja najznačajnijim pojedincima koji su doprineli da ovo udruženje bude na ponos svih lovaca, alii građana naše opštine, kao i dokumentarnim filmom koji je sažeo sve ono što je decenijama unazad obeležilo rad lovaca u Srbobranu.


Prvi dokumenti o lovstvu u Srbobanu potiču iz 1873. godine. Zvanično udruženje je prvi put registrovano 1910.godine i to je razog zbog čega lovci obeležavaju 110 godina postojanja svog udruženja.

Nakon monografije koja je napravljena povodom devedeset godina, a koju je napisao dr Radoslav Subić, sada smo dobili i jedan digitalni prikaz istorijata ovog udruženja koje okuplja ljubitelje lova. Autor dokumentarnog filma je Dragan Kurjački.

- Velik je posao bio da se prikupi što više materijala. Nije bilo jednostavno, ali treba reći da imamo sasvim dobru arhivsku građu, mnogo toga je sačuvano i to je bilo vrlo značajno bilo prilikom stvaranja ovog filma. Ovaj film je više od predstavljanja našeg udruženja, on je i jedan zapis o Srbobranu, suživotu svih naših građana, rekao je Dragan Kurjački.

Integralna verzija filma traje oko 90 minuta, a lovci i gosti koji su juče bili u velikoj sali SO Srbobran mogli su da vide skraćenu polučasovnu verziju. Svaki gost dobio je na poklon dvd verziju ovog filma.

Lovce i goste pozdravio je Dušan Popović, predsednik lovačkog udruženja Fazan.

- Ovo je veliki praznik za sve nas lovce. Velika je stvar opstati sve ove godine. Mislim da su crni dani iza nas i da dolazi novo doba. Ovu proslavu sigurno ne bi mogli da organizujemo da nije bilo razumevanja i pomoći od lokalne samouprave, predsednika Radivoja Paroškog, ali i lovaca koji su uložili značajan trud da ovo danas bude organizovano na najbolji mogući način, rekao je Popović.

U okviru lovačke večere upriličena je dodela priznanja najzaslužnijima. Nagrađeni su članovi koji su medalje i priznanja zaslužili ulažući svu svoju energiju i marljiv rad da udruženje funkcioniše na najbolji način, a o tome ko će dobiti priznanja odlučivala je nezavisna komisija koja je formirana za ovu priliku i vrednovala je rad svih predloženih članova udruženja.

Trenutno lovačko udruženje Fazan broji 110 članova. Ono što nedostaje je podmladak,ali iz udruženja poručuju da će pokušati da mlade edukuju i privuku kroz edukaciju u školama.

- Mlade treba upoznati sa kompletnom delatnošću udruženja, a to nije samo lov. To je i zaštita prirode, borba sa ekološkim problemmima, održavanje lovišta i još mnogo toga, dodao je u izjavi za medije Popović.

Gost svečanosti bio je Novak Andrić predsednik lovačkog saveza Vojvodine, koji je uzeo učešće prilikom dodela priznanja i znamenja najzaslužnijima.

S.N.

Foto: P.L. 

Postavio: Administrator dana 2020.03.08   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin