Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

NAJOPASNIJA MESTA NA PLANETI


Koja su to najopasnija mesta na planeti Zemlji po ljude? Naša planeta krije mnoge opasnosti o kojima ne razmisljamo svakodnevno. Brojni zemljotresi, poplave, oluje, vulkanske erupcije predstavlaju veliku opasnost po nas.


Najopasniji moreuz je Saltstraumen u Norveškoj, stekao je ovu reputaciju zbog jake struje i kao takav predstavlja jedan od najmoćnijih svetskih vrtloga.

Zatim, jedno od opasnijih mesta za posetiti jesu “prolazna ostrva” na Maldivima. U pitanju su ostrva koja su podložna porastu nivoa mora. S promenom klime, povećava se i rizik od porasta vode, pogotovo u vreme cunamija i velikih oluja.

U Tihom okeanu dogodi se oko 71 procenat cunamija, a najopasniji cunami dogodio se 2004. godine. Oluja je tada pogodila obalu Sumatre u Indoneziji, a Indijski okean odneo je oko 280 hiljada života.

Poplava reke Jangcengjang u Kini, 1931. godine, odnela je milione ljudskih života.

Jezera koja se nalaze na području vuklanskih aktivnosti, nazivaju se “jezera ubice”. U pitanju su jezera Nious u Kamerunu i Kivu na granici Demokratske Republike Kongo u Ruande. Na područjima u kojima iz dna jezera izbija ugljen-dioksid, u toku erupcije vulkana, dolazi do eksplozije s dna jezera i do formiranja oblaka. Najveća eksplozija dogodila se 1980. godine, koja je odnela oko 1.700 ljudski života i oko 3.5oo životinja.

Pored gasova, tu su i vetrovi koji takođe mogu biti smrtonosni. Naime, najvetrovitije mesto na svetu je Rt Denison na Antarktiku, gde sezonske oluje izazivaju vetrove koji uništavaju naseljena područja. Najjače oluje stvaraju se oko toplih okeana, kada vetrovi jačaju promenom pritiska. U pitanju je pojava koja se naziva Koriolisov efekat, a usled njega nastaju uragani, tajfuni i cikloni. Ostrvo Haiti je najugroženije na Karibima, kada su ovi vetrovi u pitanju.

Tektonska aktivnost utiče na sigurnost određenog područja. Pokretne ploče od kojih se sastoji Zemljina kora, u toku pomeranja mogu stvoriti potencijalnu energiju. U pitanju je enrgija koja nastaje između ploča, a zatim prolazi kroz pukotine i stvara seizmički talas, koji trese zemljinu površinu. Najugroženije mesto, ovom pojavom, na svetu jesu Filipini. Najveći i najsmrtonosniji zemljotres ikad, pogodio je Kinu i odneo preko 800 hiljada života, 1556. godine.

Gradovi u kojima su zemljotresi česta pojava su Los Anđeles i Tokio.

Do vulkanskih aktivnosti dolazi tektonskim pomeranjem. Od posledica vulkanskih erupcija stradalo je više od 200 hiljada ljudi u poslednjih 400 godina.

Afarska depresija u Etiopiji ima najveću vulkansku aktivnost na svetu. Prosečna, izmerena temperatura na ovom odručju iznosi oko 34.4 stepeni Celzijusovih. Stručnjaci navode da je Indonezija na samom vehu mesta u kojima postoji veliki rizik od vulkanskih aktivnosti.

Erupcija vulkana Tambora, na ostrvu Sumbava ubila je 70.000 ljudi, 1815. godine. Izazvala je i klimatske nepravilnosti, 1816. godine, koja je dovela do gladi i pojave raznih bolesti. Ova godina poznata je i kao “godina bez leta”.

Izvor: edukacija.rs 

Postavio: Global News dana 2020.03.09

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 28
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen