Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2665/najopasnija-mesta-na-planeti/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewNAJOPASNIJA MESTA NA PLANETI


Koja su to najopasnija mesta na planeti Zemlji po ljude? Naša planeta krije mnoge opasnosti o kojima ne razmisljamo svakodnevno. Brojni zemljotresi, poplave, oluje, vulkanske erupcije predstavlaju veliku opasnost po nas.


Najopasniji moreuz je Saltstraumen u Norveškoj, stekao je ovu reputaciju zbog jake struje i kao takav predstavlja jedan od najmo─çnijih svetskih vrtloga.

Zatim, jedno od opasnijih mesta za posetiti jesu “prolazna ostrva” na Maldivima. U pitanju su ostrva koja su podlo┼żna porastu nivoa mora. S promenom klime, pove─çava se i rizik od porasta vode, pogotovo u vreme cunamija i velikih oluja.

U Tihom okeanu dogodi se oko 71 procenat cunamija, a najopasniji cunami dogodio se 2004. godine. Oluja je tada pogodila obalu Sumatre u Indoneziji, a Indijski okean odneo je oko 280 hiljada ┼żivota.

Poplava reke Jangcengjang u Kini, 1931. godine, odnela je milione ljudskih ┼żivota.

Jezera koja se nalaze na podru─Źju vuklanskih aktivnosti, nazivaju se “jezera ubice”. U pitanju su jezera Nious u Kamerunu i Kivu na granici Demokratske Republike Kongo u Ruande. Na podru─Źjima u kojima iz dna jezera izbija ugljen-dioksid, u toku erupcije vulkana, dolazi do eksplozije s dna jezera i do formiranja oblaka. Najve─ça eksplozija dogodila se 1980. godine, koja je odnela oko 1.700 ljudski ┼żivota i oko 3.5oo ┼żivotinja.

Pored gasova, tu su i vetrovi koji tako─Ĺe mogu biti smrtonosni. Naime, najvetrovitije mesto na svetu je Rt Denison na Antarktiku, gde sezonske oluje izazivaju vetrove koji uništavaju naseljena podru─Źja. Najja─Źe oluje stvaraju se oko toplih okeana, kada vetrovi ja─Źaju promenom pritiska. U pitanju je pojava koja se naziva Koriolisov efekat, a usled njega nastaju uragani, tajfuni i cikloni. Ostrvo Haiti je najugro┼żenije na Karibima, kada su ovi vetrovi u pitanju.

Tektonska aktivnost uti─Źe na sigurnost odre─Ĺenog podru─Źja. Pokretne plo─Źe od kojih se sastoji Zemljina kora, u toku pomeranja mogu stvoriti potencijalnu energiju. U pitanju je enrgija koja nastaje izme─Ĺu plo─Źa, a zatim prolazi kroz pukotine i stvara seizmi─Źki talas, koji trese zemljinu površinu. Najugro┼żenije mesto, ovom pojavom, na svetu jesu Filipini. Najve─çi i najsmrtonosniji zemljotres ikad, pogodio je Kinu i odneo preko 800 hiljada ┼żivota, 1556. godine.

Gradovi u kojima su zemljotresi ─Źesta pojava su Los An─Ĺeles i Tokio.

Do vulkanskih aktivnosti dolazi tektonskim pomeranjem. Od posledica vulkanskih erupcija stradalo je više od 200 hiljada ljudi u poslednjih 400 godina.

Afarska depresija u Etiopiji ima najve─çu vulkansku aktivnost na svetu. Prose─Źna, izmerena temperatura na ovom odru─Źju iznosi oko 34.4 stepeni Celzijusovih. Stru─Źnjaci navode da je Indonezija na samom vehu mesta u kojima postoji veliki rizik od vulkanskih aktivnosti.

Erupcija vulkana Tambora, na ostrvu Sumbava ubila je 70.000 ljudi, 1815. godine. Izazvala je i klimatske nepravilnosti, 1816. godine, koja je dovela do gladi i pojave raznih bolesti. Ova godina poznata je i kao “godina bez leta”.

Izvor: edukacija.rs
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign