Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

KADA JE NASTALO LJUBLJENJE?


Premda su neki gestovi kojima se iskazuje naklonost verovatno prisutni tokom čitave ljudske istorije, poljubac nije među njima.


Iskazivanje ljubavi strasnim spajanjem usana prilično je skorašnja novina u evolutivnoj istoriji ljudi, tvrdi se u istraživanju koje su sproveli naučnici sa Instituta Kinsi pri Univerzitetu Indijana zajedno sa kolegama sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu.

Strastveni poljubac nije čak ni opšteprihvaćena praksa, a pojedine kulture smatraju da je čak i neizmerno "odvratan". Prema ovoj, kako njeni autori tvrde, prvoj velikoj studiji o "romantično-seksualnom" ljubljenju, tek u 46 odsto od 168 ispitanih kultura pojavljuje se strasni poljubac kao deo društvene povesti.

Na primer, bliskoistočne i evropske kulture usvojile su ovakav način ljubljenja, dok podsaharski Afrikanci i amazonske zajednice lovaca sakupljača nisu. Vilijem Jankovjak, autor ovog istraživanja, pretpostavlja da je ljubljenje možda "povezano sa povećanjem dokolice" u socijalno raslojenim zajednicama kada su elite počele da ga primenjuju, mase su počele da ih oponašaju.

"Sistem spojenih sudova sveprisutan je u ljudskoj istoriji", kaže on. "A izgleda da se ljudima stvarno dopalo ljubljenje kada su ga jednom otkrili".

Izvor: nationalgeographic.rs 

Postavio: Global News dana 2020.03.10

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 50
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen