Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2681/trik-koji-nam-nisu-pokazali-u-koli/

Verzija za tampu / To ScreenviewTRIK KOJI NAM NISU POKAZALI U ŠKOLI


Korisni matematički trik koji vam može uštedeti mnogo vremena postao je viralan, a svi koju su ovo tek sada saznali, pitaju se samo jedno – zašto nas ovo nisu naučili u školi?


Puno ljudi računanje procenata smatra teškim, čak i uz pomoć digitrona. Na primer, da smo vam rekli da izračunate 14 procenata od 84 u glavi, verovatno bi vam bez pomoći telefona trebalo mnogo vremena.

Međutim, postoji način na koji ćete brzo i jednostavno izračunati procente, piše IFL Science. Trik je naročito koristan u prodavnicama za vreme sniženja, ali nije poznat velikom broju ljudi, a na Tviteru ga je objavio Ben Stivens. 

Radi se o tome da je potpuno isto bilo da pokušate da izračunate x % od y ili y % od x.

Tako da, ako na primer, treba da izračunate 4 procenata od 75 iz glave, mnogo je jednostavnije doći do rešenja ako tražite 75% od 4.

Odgovor u oba slučaja je 3.

Takođe, 18 posto od broja 50 zvuči kao naporan zadatak, ali 50 posto od 18 deluje poprilično lako, zar ne? Naravno, odgovor je 9. Ako niste čuli za ovaj trik, nemojte se stideti, niste sami, a u komentarima je čak jedan korisnik napisao da ima diplomu iz primenjene matematike, a za ovo nije znao.

Izvor: krstarica.com
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign