Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

20 PRAVILA ZA LEPŠI ŽIVOT


Lista ambicioznih ciljeva se pomera za "od ponedeljka", a kad dođe ponedeljak konstatujete da može i od utorka?


Za ovu priliku želim da vam dam 20 oprobanih pravila – možete ih nazvati i sugestijama – koja će vam pomoći da se bolje osećate, da budete odlučniji i istrajniji u kreiranju boljeg i lepšeg života. I za sebe i za druge.

 

 1. Poštujte sebe! Ako sami sebe poštujete, i drugi će vas poštovati. To ne znači da treba da se ponašate oholo ili uobraženo. Samo odajte povremeno sebi priznanje za ono što ste postigli u svom životu i budite svesni svojih vrednosti. Jednostavno poštujte sebe zbog onoga što jeste.
   
 2. Obratite pažnju na svoje držanje. Ispravite se, podignite glavu i gledajte u oči ljude sa kojima razgovarate. Da li se sećate koja je boja očiju vašeg poslednjeg sagovornika?
   
 3. Slušajte šta drugi govore. Priroda nam je dala dva uha i jedna usta. To nije bez razloga. Tek kada zaista saslušate sagovornika moći ćete na pravi način da vodite razgovor.
   
 4. Ulepšajte nekome dan. Učinite nešto lepo za ljude oko sebe. Dajte makar jedan iskren kompliment dnevno. Zapamtite: Ljudi će zaboraviti šta ste rekli ili učinili, ali će uvek pamtiti kako su se zbog vas osećali.
   
 5. Budite velikodušni u deljenju osmeha. Ne samo da ćete time izazvati osmehe drugih, nego ćete se i sami osećati bolje, a i bićete lepši i sebi i drugima.
   
 6. Budite velikodušni. Albert Švajcer je rekao: „Onaj ko daje, najviše dobija“. Zakon davanja i primanja je jedan od osnovnih kosmičkih zakona. Najlakši način da ispunite svoje želje je pomoći drugima da ispune njihove. Počnite da se ponašate po ovom zakonu i videćete kako će vaš život da se promeni na bolje.
   
 7. Budite dobri prema sebi. Stavite sebe na prvo mesto i brinite se dobro o sebi. Vodite računa o tome šta jedete, šta pijete, šta čitate, koje programe gledate, koliko se bavite sportom, sa kim provodite vreme. Ko nije za sebe, nije ni za drugoga. Iako se ova poslovica ponekad pominje sa određenom dozom cinizma, ona je istinita.
   
 8. Izjavite sebi ljubav! Kada ste poslednji put sebe pogledali u ogledalo s puno ljubavi? Pokušajte, makar vam se činilo blesavim. Pogledajte se u ogledalo i recite sebi: „Volim te! Ti si super!
   
 9. Odajte sebi priznanje. Možda vam i drugi već odaju priznanje za ono što ste učinili i možda vam je do toga stalo. Međutim, važnije je da sami sebi odate priznanje za sve ono što ste učinili i postigli u toku dana. Svaki dan. Najvažnije je da sami sebe vrednujete, poštujete i prihvatate onakvim kakvi jeste.
   
 10. Nemojte da se kajete! To vam samo oduzima energiju. Nemojte da razmišljate da li ste nešto pogrešno uradili, ako to ne možete da promenite. Šta je bilo – bilo je. Izvući ćete iz toga pouku, i sledeći put uraditi bolje. Ako stalno gledate unazad, nećete nikada krenuti napred.
   
 11. Završite ono što ste započeli. Ne odlažući ono što treba da uradite i završavajući započeto poručujete sami sebi da vredite, i da možete da računate sami na sebe. Uživajte u svakom završenom poslu, i odajte sebi priznanje zbog toga.
   
 12. Uradite ono što hoćete. Nemojte da čekate da se „stvore idealne okolnosti“ da biste uradili ono što priželjkujete. Napravite listu stvari koje želite, izaberite jednu od njih i počnite odmah da je ostvarujete. Videćete da za mnoge od tih stvari nije potrebno da dobijete bolji posao, oslabite ili sretnete „prave“ ljude.
   
 13. Budite zahvalni za ono što imate. Ništa se ne podrazumeva. To što ste zdravi, što imate krov nad glavom, što imate vremena i mogućnosti da čitate ovaj tekst, ne podrazumeva se samo po sebi. Izdvojte svakog dana par minuta da se osvrnete na dobre stvari u vašem životu. Budite zahvalni za njih i uživajte u njima.
   
 14. Prihvatite komplimente. Ako vam neko kaže da danas lepo izgledate ili da ste nešto dobro uradili, nemojte da se pitate koje se namere kriju iza toga. Naučite da primate. Zahvalite se uz osmeh i uživajte u tome. Ako neko pohvali neki deo vaše garderobe, nemojte odmah da objašnjavate da je taj komad već star ili da ste ga kupili na rasprodaji. Jednostavno se osmehnite i zahvalite se. Time ćete i davaocu komplimenta pričiniti zadovoljstvo.
   
 15. Pazite koju priču sebi pričate. Imajte dobro mišljenje o sebi. Ako govorite sebi da ste suviše debeli ili suviše mršavi, da su vam noge kratke, a nos prevelik ili preširok, da ima toliko knjiga koje niste pročitali i toliko stvari koje ne znate, ne samo da ćete se loše osećati, nego ćete se i ponašati kao da ničeg niste vredni. Izdvojite one stvari (a svaka osoba ih ima) koje su na vama vredne i lepe, i divite se (šapatom) sebi zbog njih.
   
 16. Prihvatite svoje greške. Nemojte da pokušavate da ih zataškate, ili da se opravdavate. Izvucite pouku iz njih i ispravite ih u budućnosti. Ako je potrebno, izvinite se i recite da ćete ih korigovati. To će vas učiniti mnogo snažnijim.
   
 17. Ne brinite o tome šta bi drugi mogli da misle o vama. To nikada ne možete da znate, osim ako ih ne pitate. A na kaju krajeva, ono što drugi misle o vama govori više o njima nego o vama samima. Ili što bi rekla Koko Šanel: Ne zanima me šta vi mislite o meni, jer ja o vama uopšte ne razmišljam.
   
 18. Izgovorite svoja očekivanja. Razočarenja nastaju zbog neispunjenih očekivanja. Nemojte da polazite od sebe i mislite da drugi znaju šta od njih očekujete. Izgovorite, recite glasno i jasno kakva očekivanja imate, i pitajte sagovornika da li je spreman da na njih odgovori. Jedino ako se sagovornik saglasi, možete s pravom da očekujete da vaša očekivanja budu ispunjena.
   
 19. Znajte šta hoćete. Mnogi od nas znaju šta neće, i zbog toga im se upravo to i „dešava“. Umesto toga, definišite tačno šta hoćete, smislite šta vam je potrebno da to ostvarite i preduzmite korake u tom smeru.
   
 20. Sprečite konflikte. Znamo da je za svađu potrebno dvoje. Svaki put kada se ne slažete sa nečijim mišljenjem, budite svesni činjenice da imate moć izbora: da pogledate situaciju očima onog drugog, ili možete da istrajavate u svojim principima i pokušavate da po svaku cenu dokažete da ste u pravu. Šta ćete da izaberete: da budete u pravu, ili da budete srećni? Izbor je na vama!

Koje je Vaše zlatno pravilo? Podelite ga sa nama!

Izvor: kreiranje-uspeha.com 

Postavio: Global News dana 2020.03.13

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 42
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen