Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

KAKO RASTEMO?


Jedna od osobina živih bića je da rastu. Rastenjem živo biće usavršava svoj sastav i funkcije. Najvažniji činioci koji izazivaju rastenje su nasledni i nalaze se u zametku živog bića.


I ljudska bića i životinje prolaze kroz nekoliko stupnjeva razvoja. To su: embrionalni stupanj (u majčinoj utrobi), period odojčeta, zatim detinjstva, mladosti, zrelog doba i, najzad, starosti.

Neka živa bića jedva da imaju rano detinjstvo. Izvesne ptice, na primer, mogu da lete čim se izlegu. Zamorče je sposobno da se stara o sebi već trećeg dana po dolasku na svet. A ljudsko biće je potpuno odraslo tek negde oko dvadesete godine!

Od prvog trenutka novorođenče ima sve one živčane ćelije koje će imati u toku celog života: moždane i periferne. Razvijanje veza između ovih živčanih ćelija omogućava detetu da kontroliše svoje pokrete, da uči i ponaša se kao društveno biće.

 

Sva ljudska bića rastu na sličan način, ali ipak postoje i neke bitne razlike između dece različitog pola. Dečaci i devojčice prolaze istu stazu, ali na različit način i različitom brzinom.

U toku nekoliko prvih nedelja posle rođenja, telo raste znatno brže nego ikada docnije u toku života. Već pred kraj prve godine raste se sporije, a u toku čitavog detinjstva sasvim umereno. Pri kraju detinjstva tempo rastenja počinje da se ubrzava. Taj period nastupa kod devojčica obično između jedanaeste i trinaeste godine, a kod dečaka između dvanaeste i četrnaeste. Izvesno vreme oni rastu sve dok ne dostignu najveću moguću brzinu rastenja. Zagim tempo počinje da opada sve do trenutka kada rastenje potpuno prestaje.

Povećanje visine i težine obično ne idu istovremeno. Najpre se raste u visinu, a zatim se dobija u težini. Kod mnogih postoji takozvani bucmasti period negde između jedanaeste i dvanaeste godine. A tada dete počinje naglo da raste i bucmasti izgled se gubi.

Izvor: opusteno.rs 

Postavio: Global News dana 2020.03.13

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 33
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen