Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

SLIKATI DUŠOM – TO JE TRANS!


Izložba slika Brace Azarića, otvorena je u Galeriji Doma kulture. Umetnik se zahvalio Domu kulture i svima koji su posetili izložbu, naglasivši da je ona prodajnog karaktera. Zainteresovani za otkup postavljenih slika, mogu se obratiti Domu kulture tokom naredne nedelje, dok je izložba postavljena


Božana Stojković, organizator Doma kulture, prva se obratila prisutnima, pozdravivši pridošle goste Galerije, a potom je reč preuzeo Ištvan Fusko, potpredsednik ArtCentra, Novi Sad.

Na njegovu inicijativu, u pomen nedavno preminulog umetnika iz Srbobrana, Borislava Armuša (1944-2020.), održan je minut ćutanja nakon čega je potpredsednik ArtCentra, najavio Azarića.

Umetnik iz Kikinde, slikar, ekspresionista, Braca Azarić, govorio je o osećanju koje mu se javlja dok slika, tvrdeći da je ono jezgro svake umetnosti koja ima dušu.

„Sliku koju umetnik slika, na primer pejzaž neki, on nju uvek nosi u sebi izvesno vreme, recimo, pet ili deset ili petnaest dana, koliko god. Za to vreme, on napravi u sebi jedan komplet, jednu kompoziciju koju čuva i posmatra svojim osećanjima, stapajući ih sa njome.

A kada on konačno uzme da slika tu sliku, umetnik više ne slika to što vidi, već svoju podsvest, koju je u tu sliku uneo. Pri samom činu, on više ne gledaa u to pred sobom i sve su boje u njemu, izmešane, žive. To je trans! A ako mi verujete, nekada se sam sebi čudim kako su te slike rađene tako, ispale, kao da ih je neko drugi slikao…„- rekao je Azarić, zaključivši:

„A umetnost treba da bude takva, uzvišena, da se prenese to osećanje na posmatrača, pa i laika, jer zadatak je umetnosti da sačuva čoveka od toga, da on postane mašina… „

M.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2020.03.12

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 21
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen