Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2696/u-srbiji-vanredno-stanje/

Verzija za tampu / To ScreenviewU SRBIJI VANREDNO STANJE


U večerašnjem obraćanju javnosti, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji cele republike.


Od ponedeljka nema nastave u školama, zatvaraju se dečiji vrtići, fakulteti, a svi ovi prostori u narednim danima biće dezinfikovani. Tokom svog televizijskog obraćanja naciji, on je takođe rekao da od trenutka stupanja na snagu odluke o vanrednom stanju, zatvaraju se teretane, nema sporta i treniranja.

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da je ovakva odluka doneta nakon večerašnjeg sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, kojem je predsedavao.

Predsednik je naveo da u Srbiji još nema nijednog smrtnog slučaja od koronavirusa, dok trenutno ima ukupno 48 zaraženih.

On je izjavio saučešće svim našim evropskim prijateljima, italijanskom i španskom narodu, poručivši da ćemo protiv epidemije morati da se borimo disciplinom i merama.

U skladu sa tim, Vučić je rekao da ta disciplina znači da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama, pri čemu će u naredna tri dana biti proveravano da li poštuju odluku.

Prema njegovim rečima, od sutra neće raditi škole, vrtići, fakulteti, a učenici će učiti preko televizije, uz napomenu da verovatno škole neće biti otvarane do kraja školske godine.

Predsednik je, govoreći o školskom programu, rekao da će se to realizovati preko više programa, RTS 3 i RTS Planete, kojima je iskazao zahvalnost na tome što su se odazvali.

Istovremeno, on je pozvao građane da ne stvaraju zalihe osnovnih životnih namirnica, jer za tim nema nikakve potrebe, budući da imamo dovoljno brašna, ulja, šećera, pirinča i drugih namirnica.

Na dnevnom nivou, kako je rekao, biće obezbeđeno 38.000 maski samo za logističke centre kako bi trgovine i apoteke bile dovoljno obezbeđene.

Vučić je preneo da je danas uputio pismo predsedniku Kine Si Đinpingu jer ta zemlja jedina može da nam pomogne u ovoj situaciji, napomenuvši da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upravo objavila da od danas ne možemo da uvezemo robu, niti medicinsku opremu iz zemalja EU.

Vojska će obezbeđivati bolnice, dok će policija vršiti nadzor nad izolacijom, objasnio je on i naglasio da će onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji dobiti tri godine zatvora.

On je pozvao sve koji žive u Srbiji, Mađare, Bošnjake, Rumune, Slovake, Rome, Albance, Hrvate, Slovence, Makedonce, da budu disciplinovani, i najavio da ćemo pokazati srpsku solidarnost tako što ćemo pomoći Republici Srpskoj.

Sve mere se preduzimaju kako bi se sačuvala zemlja, jer, kako je poručio, predaja nije opcija, nikada nije bila i nikada neće biti opcija za Srbiju.

Državljani Srbije koji dolaze iz stranih zemalja moraće da budu 14 dana u izolaciji, a oni koji dolaze iz žarišta virusa korona 28 dana. Svako narušavanje pravila značiće do tri godine zatvora.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign