Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / U VREME PANDEMIJE

FENOMEN TOALET PAPIR!?


Proglašeno je vanredno stanje. Situacija je ozbiljna. Prvi put smo u vanrednom stanju zbog pandemije koju je izazvao jedan virus. Ceo svet se brani kako zna i ume. Lekari su heroji ovog doba i njihove reči slušamo sa posebnom pažnjom.


Prvi put imamo karantine, preporučuje se što manje izlazaka iz kuća, da izbegavamo direktne kontakte, da se ne ljubimo. Kažu da se ne grlimo i da držimo razmak, da međusobno razgovaramo sa pristojne razdaljine. Ima smisla. Ako je neko zaražen, a možda i ne zna, pošto je reč o respiratornoj infekciji, virus može da vam prenese najlakše u direktnom kontaktu. Zato poštujte ove preporuke. I ostale koje stižu iz relevantnih izvora.

Svaka situacija ima svoje specifičnosti. Tako je i ovaj put. Neke od njih su već uveliko vidljive. Izolaciju treba da shvatimo ozbiljno i to je nešto, kako tvrde svi autoriteti koji o ovoj pandemiji znaju najviše, što je ključ borbe protiv korona virusa. Što manje direktnih kontakata. U italiji i Španiji gde je pandemija, za sada u Evropi, uzela najveći danak ulice su prazne. Ipak ljudi su se dosetili. Na terase iznose instrumente, sviraju, pevaju zajedno. Čuvaju duh.  I to je jedan vid borbe. Važno je da sačuvamo i zdrav razum.

Danas je zasedao lokalni krizni štab u Srbobranu. Usvojili su 17 zaključaka i dali preporuke i uputstva za naredne dane. Mirno je u Srbobranu. Povećana je tražnja sredstava za dezinfekciju, kao i maski. Dobili smo info da maske za jednokratnu upotrebu mogu da se kupe i u nekim prodavnicama poljoprivredne opreme i poljoprivrednim apotekama.

Od danas restorani i kafići rade do 20.00h.

Za sada smo uglavnom dobri i izgleda da smo shvatili ozbiljnost situacije. Ipak ima i neobjašnjivih fenomena. Danas sam slušao kod Ljubice Gojgić na RTV, Milana Latasa psihijatra koji nije imao racionalan odgovor na pitanje, zbog čega ova planetarna pomama za toalet papirom?! Kanda ovo štekovanje toalet papira ipak nije racionalno. Na svu sreću ima ga dovoljno, a ima i vode i sapuna, ako "usfali".

U svetlu ove neobjašnjive pojave setio sam se jedne zanimljivosti iz prošlosti Srbobrana i nekih srećnijih vremena.

Naime polovinom osamdesetih godina prošlog veka u Srbobranu je radio Havana Club. Za one koji ne znaju o čemu pričam reći ću da je to mesto po kome se, u to vreme, za Srbobran čulo širom nekadašnje Jugoslavije. Svako ko je nešto vredeo na muzičkoj sceni svirao je u Havani. Svirali su tu Električni Orgazam, koncert su držali Đavoli iz Splita, EKV, Film, gostovali su Riblja Čorba, Oliver Mandić itd...

Moglo je u taj prostor da uđe nekoliko stotina, ali svakog vikenda tu je bilo na hiljade ljudi. Mnogi su ostajali napolju u nemogućnosti da kupe ulaznicu. Elem, jedne večeri, u Havanu je pokušao da uđe "jedan specifičan gost". Namerno neću reći o kome se radi. Reći ću samo da je reč o jednoj od legendi osamdesetih godina, Bog da mu dušu prosti. Naime, došao je umotan od glave do pete u toalet papir. Samo su mu se oči videle. Naravno, nisu ga pustili da uđe takav unutra. U znak protesta popeo se na drvo koje se nalazilo na ulici ispred Havane i tu je proveo celo veče uz dobacivanje gostima koji su uspeli da uđu u diskoteku. Izgledao je kao mumija umotan u beli toalet papir. Kasnije smo saznali da je taj toalet papir ukrao iz Hotela Elan.

Jedna od stvari koja mi je pala na pamet kada sam video da je širom sveta toalet papir jedna od najtraženijih potrepština u doba pandemije virusom korona, bio je ovaj naš čovek - mumija. Pomislih u šali, da li je moguće da neko veruje se od ovog smrtonosnog virusa može odbraniti tako što ćemo se umotavati u toalet papir.

Na tu temu, abnormalne kupovine toalet papira, društvene mreže su prepune duhovitih klipova i komentara. Na pitanje Ljubice Gojgić da li je humor lekovit u ovakvim situacijama i da li će humor spasiti svet, dr Milan Latas je odgovorio potvrdno, da je on blagorodan i pomaže da barem na nekoliko sekundi situaciju u kojoj se nalazimo doživimo na lakši način. Još je dodao da je važno znati da je humor dobar, ali da ne treba da stvara zabludu.

Pa za kraj u prilog tome i ovo:

Čuo sam se danas sa jednim čestitim i časnim Crnogorcem. Objasnio mi je zašto u Crnoj Gori nema korone. Oni to ne priznaju! Tako mi je rekao. Sem sablje i vatrenog oružja oni ne priznaju neprijatelja!!!

"Reče mi jedan čoek, na jednom mestu, kod jednog čoeka, jednu stvar, ne mogu ti reći đe, odma' bi se setio koji je."

 

U Srbobranu

16.03.2020.

 Aleksandar Šijačić

P.S.

Pratite uputstva lekara i poštujte pravila vanrednog stanja. Valja nama živeti i kad ovo prođe. https://covid19.rs/

 

  

Postavio: Administrator dana 2020.03.16

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 51
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen