Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / U VREME PANDEMIJE

PORUKA STARIJIMA OD 65 GODINA - NE IZLAZITE IZ SVOJIH DOMOVA


Ovo se čulo na konferenciji za medije koju je prepodne održao Radivoj Paroški, predsednik opštine i predsednik štaba za krizne situacije. On je takođe uputio pohvalu svima koji su se odazvali na poziv da volontiraju i pomognu našim najstarijim sugrađanima kojima je potrebna podrška dok su u izolaciji.


Paroški je danas naglasio da očekuje da će nam u narednom periodu trebati još više volontera. Pozvao je naše mlade sugrađane da se prijave i pomognu da zajednički prevaziđemo krizu izazvanu korona virusom, u kojoj se nalazimo.

- Ovaj odgovoran i nadasve human posao moći će da obavljaju samo osobe koje nisu krivično osuđivane i koje su zdrave, dobiće potrebnu obuku o postupanju sa građanima kako bi se izbegla i najmanja šansa za prenošenje virusa korona, a kako bi to bilo izvodivo svi volonteri će biti obezbeđeni zaštitnim maskama, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju, naglasio je Paroški i dodao:

- Molim ljude da ukoliko već nekome pomažu samoinicijativno, da to ne čine ako ne poštuju stroge norme koje se tiču zaštitne maske, rukavica i dezinfekcionih sredstava, bez suvišnih kontakata i slično.

Trenutnu situaciju u našoj opštini je ocenio kao zadovoljavajuću i apelovao je na naše sugrađane koji su stariji od 65 godina da poštuju odredbu koja je doneta i ne izlaze na ulicu.

Odgovarajući na novinarska pitanja Paroški je još kazao:

- Što se tiče snabdevanja namirnicama u lokalnim radnjama, ono je dobro, zbog povećane potražnje dolazi do sporadičnih pražnjenja rafova, ali brzo opet budu popunjeni. Nema informacija o tome da je neko neopravdano podizao cene osnovnih životnih namirnica. Ono šta nam fali su zaštitne maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju i to će uskoro biti obezbeđeno, Štab za vanredne situacije raspolaže sa dovoljnim brojem ovih sredstava namenjenih volonterima. Za lica koja dobijaju hranu preko Narodne kuhinje, a starija su od 65 godina, obroke dobijaju na kućnu adresu.

Narodna kuhinja svakog dana priprema 180 obroka za socijalno ugrožene. Trenutno volonteri Crvenog krsta obroke nose na 28 adresa u Srbobranu, Turiji i Nadalju.

Paroški je pojasnio i način kako delovati u domaćinstvima koja su zajednička a u njima žive i stariji od 65 godina. On je rekao da osobe starije od 65 godina treba da budu odvojene u posebnoj sobi, da se fizički kontakt smanji na minimum, da se obuća i jakne ostavljaju izvan kuće, da se dezinfikuju kvake i druge površine koje se često dodiruju kako bi se i na taj način sprečilo zadržavanje potencijalnog virusa u kući. i kako ga najugroženija

- Moramo paziti na najstarije sugrađane, jer oni su najugroženiji. Svi smo potencijalni prenosioci bolesti, zato moram da ponovim da treba smanjiti kontakte sa starijim sugrađanima na minimum uz obavezno ispunjavanje higijensko sanitarnih uslova. Najbolje je da taj posao obavljaju izabrani volonteri. Kako bismo sprečili moguće zloupotrebe svi naši volonteri će imati akreditacije.

Na današnjoj konferenciji za medije Paroški je uputio apel:

- Apelujem na naše građane da prijave ako primete bilo kakvu vrstu zloupotreba, ili osobe koje ne poštuju meru samoizolacije. Mi imamo podatke o većini osoba koje su došle iz inostranstva. Svi naši sugrađani koji su došli ili dolaze iz inostranstava, treba da se jave policiji da su stigli i da poštuju meru izolacije, kako ne bi došli u situaciju da budu kažnjeni.

Na kraju pozvao je naše sugrađane da prate lokalne medije gde će dobiti sve potrebne informacije u vezi sa merama koje se preduzimaju na suzbijanju pandemije korona virusom i da budemo jedinstveni kako bi smo iz ove krize izašli sa što manje gubitaka.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2020.03.18

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 23
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen