Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

GUŠI SE RIBA U KANALU!


Opština Srbobran alarmirala sve nadležne službe i javnost odmah nakon što je primećeno da se riba guši u Velikom Bačkom kanalu...


Najpre se u noći između sedmog i osmog septembra osetio neprijatan miris, a potom je primećeno da se na površini vode u Velikom Bačkom kanalu nalaze uginuli primerci ribe, a da se veća količina ribe podigla na površinu u potrazi za kiseonikom.

Odmah nakon izlaska na teren i konstatovanja situacije da se riba guši i uzvodno i nizvodno od mosta u Srbobranu, zaključeno je da, po svemu sudeći, zagađenje stiže iz pravca Vrbasa.

Juče...

- Opštinska uprava Srbobran je po hitnom postupku sprovela procedure iz svoje nadležnosti; obavešteni su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, zatim Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a nadležna vodna inspekcija je, zajedno sa predstavnicima JVP 'Vode Vojvodine', izašla na teren, u potrazi za uzrokom trenutne situacije, na osnovu čega će preduzeti sve potrebne mere za rešavanje ovog pitanja, kaže se u saopštenju Opštinske uprave.

Juče...

Tim povodom danas se oglasilo i JVP Vode Vojvodine. U svom saopštenju za javnost kažu:

Ulov na kanalu dan pre zagađenja...

- Stručne službe JVP „Vode Vojvodine“ pažljivo prate situaciju na kanalu DTD nizvodno od Srbobrana, gde je juče primećena ošamućena riba koja zbog manjka kiseonika isplivava na površinu vode, a ima i sporadičnih primeraka uginule ribe. O svemu ovome obaveštene su i nadležne isnpekcije, a uzeti su i uzorci vode na tri mesta. Pumpanjem većih količina čiste vode krakom kanala iz pravca Kucure stanje će se popraviti, ali to nije trajno rešenje. Dugoročno rešenje uslediće tek kada prestane konstantno zagađenje kanalske mreže i kada kanal kroz Vrbas bude očišćen, jer zagađenja iz tog dela kanala prouzrokuju probleme nizvodno. Ribočuvari JVP „Vode Vojvodine“ koji su i dalje na terenu kažu da je stanje bolje nego juče i da većih količina uginule ribe srećom nema.

Foto: facebook Danica Tasovac Ex Petrovic

  

Postavio: Srbobran.net dana 2016.09.09   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 46
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen