Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2763/two-coins-from-mercuryu-zatvoru-zemaljskog-pakla/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewTWO COINS FROM MERCURY: u zatvoru zemaljskog pakla


Evo jedne zanimljive srbobranske muzi─Źke pri─Źe. Moglo bi se re─çi da je ovo proizvod za globalno tr┼żište sa geografskim poreklom. Tekst o bandu TWO COINS FROM MERCURY iz Srbobrana napisao je srbobranac Milan ─Éor─Ĺevi─ç, svoje pesme dobrim delom su snimili u Srbobranu, kod Atile Tota u studiju Kid's Room Production. Spot koji predstavljamo u okviru pri─Źe napravili su srbobranci Deja Krsti─ç, Miloš Dinjaški i Lucian Moric iz DKM Production.


Two Coins From Mercury je autorski heavy metal bend iz Srbobrana/Sentomaša, koji je do nedavno postojao pod imenom Mercury. Oformljen je po─Źetkom 2016. godine i do danas radi u nepromenjenoj postavi: David Tot (vokal, ritam gitara), Edvard Tot (bas, prate─çi vokal), Zalan Krasuljak (solo gitara), Sebastian Kiš (klavijature, prate─çi vokal) i Silard Berec (bubnjevi).

Dosad su odr┼żali tridesetak koncerata po vojvo─Ĺanskim klubovima, uglavnom u sredinama gde je ma─Ĺarsko stanovništvo u ve─çini, jer nemaju kontakte i saradnju sa bendovima na doma─çoj metal sceni, a ni njihove prijave nisu prošle na nekim festivalima. Na prvom vojvo─Ĺanskom Traga─Źu za muzi─Źkim talentima, odr┼żanom u Kanji┼żi 2018. u organizaciji VefMat Production i Peron Music Foundation, osvojili su prvo mesto i kvalifikovali se za finale na budimpeštanskom Music Expo, najve─çem sajmu muzi─Źkih instrumenata u Centralnoj Evropi. Tamo su se krajem iste godine predstavili s ─Źetiri autorske pesme i nadmetali sa 25 najboljih novih bendova Karpatskog basena. Me─Ĺutim, uprkos velikim o─Źekivanjima do┼żiveli su svoja prva negativna iskustva s  koruptivnim i izrabljiva─Źkim muzi─Źkim biznisom, jer nije ispoštovan dogovor i nisu ostvarena velika obe─çanja o podršci razvoju njihovoj karijeri, koja su dobili od organizatora i menad┼żera.

Muzi─Źki ukus su formirali na svim vrstama metala, a najviše na power, trash i progressive pravcima. Svesni su problema klišea, kopija i teško─çe stvaranja autenti─Źnog muzi─Źkog izraza, za razliku od u─Źenja svira─Źke tehnike i postizanja virtuoznosti. Sla┼żu se s mišljenjem da je odgovor u kreativnom mešanju ┼żanrova, koji su se pojedina─Źno iscrpeli. Stoga, svoju muziku u najširem smislu definišu kao prog metal, lišen svira─Źko-tehni─Źkih neumerenosti, sa dodatkom trash, core, melodic death i black elemenata i tvrde da zvu─Źe kao Ghost na steroidima. Nastoje da izbegnu šematizam, ali i narcisoidnu potrebu za svira─Źkom virtuoznoš─çu i ─Źesto neugodnom i dosadnom simfonijskom orkestracijom. Njihove pesme su melodi─Źne, lako slušljive i pamtljive, ali ne i banalne, zbog ─Źega su hiti─Źne i imaju znatan komercijalni potencijal. Smatraju da je publika merilo kvaliteta benda, ali da joj ne treba povla─Ĺivati, iako su svesni da je konkurencija velika, da zahtevne slušaoce ─Źine gladni potroša─Źi, koji stalno tra┼że novitete i koji se brzo zasite, a ponuda današnje heavy metal  muzi─Źke produkcije je ogromna.

Veoma ambiciozno ula┼żu mnogo vremena i truda na stvaranje pesama i celokupnog audio-vizuelnog utiska uskla─Ĺenog sa vladaju─çim heavy metal konvencijama, iako znaju da postoje male šanse za profesionalni uspeh u globalnoj muzi─Źkoj industriji.  

Osim interneta, koji ukida nekadašnju višestruku ograni─Źenost i osuje─çenost bendova iz provincije, u klasi─Źnim medijima dosad nisu mnogo promovisani, ako izuzmemo veoma zapa┼żeno predstavljanje u ─Źuvenoj emisiji Demo Ekspres 202, koju vodi i ure─Ĺuje legendarni Vlada Jankovi─ç D┼żet. Priliku da njihova muzika dopre do širokog auditorijuma dobili su odlukom stru─Źnog ┼żirija da budu u─Źesnici na ovogodišnjem Bunt rok festivalu RTS-a, koji je odlo┼żen zbog pandemije.

Na koncertima, koji obi─Źno traju dva i po sata, sviraju isklju─Źivo svoj autorski materijal, i besprekorno su uve┼żbani, jer imaju odli─Źnu opremu i uslove za rad, ali i mnogo posve─çenosti.

Tekstovi svih njihovih pesama, napisanih na engleskom jeziku, uglavnom govore o bitnim egzistencijalnim upitanostima, bliskim prose─Źnom slušaocu, a tematiku crpe iz atmosfere horor filmova i romana Stivena Kinga. 

Prvo iskustvo snimanja pesama su imali po─Źetkom prošle godine u studiju Kids Room production, kod svog sugra─Ĺanina Atile Tota, bubnjara suboti─Źkog benda Faust. Iako imaju osamnaest,  potpuno završenih i koherentnih kompozicija u tematskom i stilskom smislu, odlu─Źili su se za snimanje i objavljivanje EP albuma i video spota za singl, koji ga najavljuje, pod naslovom „Prison of Hell╦«. Za tri pesme su u Kids Room studiju snimili bubanj i vokale, a gitare i klavijature na svom kompjuteru. Miks i mastering je uradio njihov drugar Sabol─Ź Šebok iz Ade, klavijaturista benda Phrenia. Trenutno privode kraju rad na još dve pesme, nakon ─Źega ─çe da potra┼że izdava─Źa.

Snimanje i montiranje pomenutog video spota, niskobud┼żetnog, ali scenarijski zanimljivog, uradili su Deja Krsti─ç, Miloš Dinjaški i Lucian Moric iz DKM Production.

M.─É.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign