Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2770/danas-je-svetski-dan-roma/

Verzija za tampu / To ScreenviewDANAS JE SVETSKI DAN ROMA


Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila, s ciljem da se ukaže na probleme Roma koji su najveća etnička manjina u Evropi. Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, je navela da je u romskoj populaciji visoka stopa siromaštva, da mnogi Romi i Romkinje i danas žive bez vode i struje u neformalnim romskim naseljima, što ih u vreme pandemije virusa COVID-19 čini dodatno ranjivim.


Poverenica Janković naglašava da ohrabruje podatak da 88 odsto anketiranih Roma prepoznaje obrazovanje kao najvažnije za ostvarivanje ravnopravnog položaja u društvu, što samo potvrđuje da je potrebno još intenzivnije raditi na edukaciji romske dece i mladih i njihovoj punoj inkluziji u sve segmente društva.

Rezultati su u korelaciji s pritužbama koje se iz godine u godinu upućuju Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, a što navodi na zaključak da je za dostizanje pune ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za Rome, od izuzetnog značaja da se problemu siromaštva i socijalne isključenosti pristupa kroz zajedničko delovanje svih institucija, zaključuje poverenica.

Rezultate istraživanja Poverenik će predstaviti po okončanju vanrednog stanja.

Na prvom međunarodnom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine,  za romsku himnu proglašena pesma „Đelem – đelem“ (romski: Išao sam, išao), a ustanovljena je i zastava plavo-zelena boje,  s crvenim točkom u sredini, kao simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Međunarodni dan Roma  je službeno proglašen 1990. godine  u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU). I pored toga što je poslednjih godina mnogo učinjeno na poboljšanju položaja Roma, oni su još uvek najdiskriminisanija društvena grupa u Evropi.

Romski narod  su pripadnici tradicionalno nomadskog naroda poreklom iz severozapadne Indije koji pripada Indo-Iranskoj jezičnoj porodici. Njihove migracije počinju iz Azije možda još u 13. veku, i otada do 16. veka  naseljavaju  Evropu. Do kraja 20. veka u celom svetu živi više od 12 miliona Roma.

Ime za Rome potiče od reči rom ili manuš = čovek ili Cigani, koje vodi poreklo iz grčkog izraza „Athinganos“, a zatim se u evropskim jezicima menja u raznim varijantama. Nemci su osmislili  ime Zigeuner, Mađari – Cigány, Italijani – Zingaro i tako redom.  Poreklo  imena tražilo se i kod indijskog plemena „Čangar“.
Romi su narod bez domovine. Međusobno su veoma složni i nikada nisu vodili osvajački rat.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign