Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / U VREME PANDEMIJE

FARBANJE JAJA U UDRUŽENJU RUKA SPASA


Danas je bilo radno u prostorijama Udruženja "Ruka spasa". Farbala su se jaja za Vaskrs, a kao i lane idu u Udruženje za pomoć MNRO Biser.


Nekoliko članica Udruženja Ruka spasa su danas koristeći stare tradicionalne tehnike farbale jaja za članove Bisera. Do sada su to uglavnom uoči Vaskrsa raduli zajedno,ali ove godine to nije bilo moguće zbog pandemije covid19.

- Iako se jaja po običaju boje na Veliki petak, mi u Udruženju 'Ruka spasa', kao uostalom i prošle godine, to činimo malo ranije kako bi oni kojima su jaja nemenjena mogli da ih dobiju na vreme. Jaja bojimo isključivo bojama koje se dobijaju iz prirode, nema dodavanja nikakvih veštačkih aditiva, a koristimo cveklu, šargarepu, lukovicu, kupus, kurkumu i druge biljke koje imaju intenzivne boje. To je tradicionalan način bojenja koji je u našem narodu i na ovim prostorima korišćen vekovima, kazala je Savka Lazić predsednica Udruženja koja je zajedno sa još četiri članice ovog vrednog udruženja danas ofarbala 120 jaja.

- Pored pomenutog načina bojenja, jedna naša članica ume da šara jaja topljenim voskom što je dodatno zanimljivo. Opština Srbobran nam je donirala 120 jaja koja ćemo podeliti članovima "Bisera", uz igračke, slatkiše i sokiće koje je takođe poklonila opština, na čemu se zahvaljujem predsedniku Radivoju Paroškom.", rekla je Savka i ujedno iskoristila priliku da svojim sugrađanima poželi da Vaskrs dočekaju sa svojim najbližima u zdravlju i sreći, poštujući zabranu napuštanja domova tokom vikenda, kako bi smo sačuvali sebe i druge.

S.N.

Foto: A.B. 

Postavio: Administrator dana 2020.04.15   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
NOVI DOM
Auto servis Simek
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen