Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

ŽELIMO DA BUDEMO PARTNERI, TRAŽIMO JEDNO MESTO U VEĆU!


Sve spekulacije koje se trenutno plasiraju su plod nepoznavanja političkih dešavanja u našoj opštini, kaže Dudvarski u intervju-u za Srbobran.net


Srbobran.net je prvi objavio da je postignut dogovor između SNS i GG Zoran Dudvarski, koji je rezultirao prelaskom dva odbornika Grupe građana u lokalnom parlamentu iz opozicionih redova u odborničku grupu "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje. U svojoj prvoj izjavi za javnost nakon pristupanja, Zoran Dudvarski je rekao da je ovakva odluka doneta jer su procenili da je to trenutno najbolje ako se sagledava interes građana. U telefonskom razgovoru dobili smo obećanje da će mo dobiti odgovore i na nekoliko pitanja koja smo smatrali da su zanimljiva za javnost. Dudvarski je obećanje održao i odgovori su stigli.

Naše prvo pitanje je bilo zbog čega nakon četiri meseca od kako je formirana vlast Dudvarski i Tatjana Vujanić menjaju stranu, jer su do sada u skupštinskim klupama bili na strani opozicije. Šta se to promenilo?


- Pre svega želim da kažem da su pregovori oko našeg ulaska u opštinsku vlast vođeni jedan duži vremenski period i da je jedan od razloga našeg neulaska u vlast posle samih izbora bio naš koncept vođenja lokalne politike koji je potpuno drugačiji od ostalih političkih opcija u našoj opštini. Kao što je opšte poznato na izbore smo izašli sami, sa jasnim i realnim programom šta je to što želimo da uradimo, na koji način i u kom vremenskom periodu. Svi smo svedoci da je u prethodna četiri meseca lokalna vlast imala dosta trzavica i određenih problema koji su usko povezani sa stranačkim interesima, što je glavni razlog zbog čega politička opcija koju predvodim u samom startu nije uspela da postigne dogovor oko ulaska u lokalnu vlast. Ako tome dodamo i činjenicu da je većina političara u našoj opštini ušla u zamku ličnih sujeta i lične netrpeljivosti onda dolazimo do situacije u kojoj ni rezultati nisu mogli biti bolji. Svi mi koji se bavimo politikom nemamo pravo da sudbina naše opštine bude taoc ličnih neslaganja, ličnih i partijskih odnosa. U ovom trenutku imam utisak da u prethodna četiri meseca ništa drugo nije rađeno sem što je neprestana dilema bila ko čini vlast, ko ima koliko odbornika, ko će da uđe u vlast, ko je sa kim u kakvim odnosima.. Smatramo da će potez koji smo povukli i napravili dogovor sa SNS-om oko našeg ulaska u vlast biti prekretnica u raščišćavanju takvih problema.

Ipak koji je ključni argument za jednu ovakvu političku odluku?

- Sa predsednikom opštine Neškom Čestićem vodili smo nekoliko razgovora vezanih za naš ulazak u skupštinsku većinu. Moram istaći da razgovori nisu bili nimalo laki jer su oni vođeni sa argumentima i željama koje se nisu uvek poklapale. Naš je osnovni uslov bio da pokušamo da dođemo do dogovora koji bi u najkraćem vremenskom periodu zadovoljio potrebe građana naše opštine, bez ultimativnih zahteva vezanih za dobijanje funkcija i zbrinjavanje partijskih kadrova. Vrlo dobro znam da bez političke težine u lokalnom parlamentu, koja se ogleda u funkcijama, nema ni realne osnove za sprovođenje zacrtane politike, ali isto tako dobro znam da to u pojedinim situacijama može biti i pogubno, naročito ako nosioci funkcija nemaju moć i sposobnost da pokrenu stvari. U ovom trenutku naš uslov za ulazak u vlast jeste jedno mesto u Opštinskom veću, s tim da smo bili izričiti u našim zahtevima koji su vezani za konkretne stvari, a tu pre svega mislim na poslove i investicije od kojih će najveću korist imati građani naše opštine. Naš osnovni uslov koji smo postavili predsedniku opštine ogledao se u tome da želimo da budemo partneri u celoj političkoj priči i da aktivno učestvujemo u svim budućim planovima vezanim za funkcionisanje cele opštine. Smatram da će u takvom odnosu najveću korist imati sami građani, a da će naša politička opcija u takvom načinu funkcionisanja dati značajan doprinos tome. Kadrovi koje imamo u potpunosti mogu da odgovore svim zahtevima, ne bojimo se odgovornosti, i spremni smo da je u potpunosti preuzmemo.
S druge strane, sagledavajući sve okolnosti koje trenutno vladaju u državi Srbiji, imajući u vidu činjenicu da SNS ima apsolutnu vlast na svim nivoima, znajući da skoro svaki ozbiljniji priliv sredstava u opštinski budžet zavisi od republičke i pokrajinske vlasti procenili smo da ulaskom u vlast možemo dati značajan doprinos na stabilnosti skupštinske većine, a samim tim započeti bavljenje ozbiljnim stvarima i problemima sa kojima su suočeni građani naše opštine. Imam utisak da čak ni oni najsitniji problemi koji su vrlo lako rešivi nisu mogli da dođu na red od problema vezanih za funkcionisanje samog lokalnog parlamenta. Kad to kažem mislim na one probleme koji su aktuelni u prethodnih nekoliko meseci. Mislim tu na nezadovoljstvo stanara po pitanju cene i načina obračuna daljinskog grejanja, probleme vezane za nekoliko loakcija u sva tri naseljena mesta oko podzemnih i atmosferskih voda, pre svega problem nedavno asfaltirane ulice Popovača venac u Srbobranu i ulice Žarka Zrenjanina u Turiji, očekuje nas sprovođenje licitacije za izdavanje državnog zemljišta, problem prevoza u lokalu, problem bezbednosti građana na mostu u Turiji, rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Miladina Jocića za koje su pare već obezbeđene.. Sve nabrojano ne zahteva velike pare i neke posebne papirološke stvari, niti veliku mudrost. Sve su to stvari koje ne mogu da čekaju i koje se moraju rešavati vrlo brzo. Priča oko stvaranja uslova za zapošljavanje ljudi, odnosa opštine prema NIS-u, kapitalnih investicije oko fabrike vode u Srbobranu i Turiji, zamena vodovodnih cevi u sva tri naseljena mesta, pitanje hotela „Elan“, fekalna kanalizacija, prečistač.. stvari su koje u ovom trenutku ne mogu da se reše bez podrške viših nivoa vlasti. U tom pogledu procenili smo da bi aktuelna skupštinska većina predvođena SNS mogla da bude neko ko bi vrlo brzo započeo priču oko nabrojanih stvari.

Kažete da ste nekoliko puta vodili razgovore oko pristupanja vladajućoj većini, šta bi ste izdvojili kao bitne momente koji su značajno doprineli da pristupite odborničkoj grupi "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje"?

- Moram da istaknem da je predsednik opštine i prvi čovek SNS u našoj opštini Neško Čestić bio izuzetno korektan, realan i čini mi se potpuno iskren kada je rekao da je ispred nas izuzetno težak period i da nas očekuje rudarski posao u pogledu stvaranja uslova za nova radna mesta. S obzirom na podršku koju gospodin Čestić očigledno ima kod samog vrha SNS-a stekao sam utisak da je vrlo realno da se izbori za dobijanje posebnog statusa naše opštine kod viših nivoa vlasti. Zadatak svih nas koji ćemo participirati u lokalnoj vlasti jeste da svi zajedno damo punu podršku za tako nešto, a da svako u domenu svojih mogućnosti i svom resoru da puni doprinos daljem razvoju naše opštine.

Javnost je obaveštena o promeni političkog kursa vaše Grupe građana i baš kao i uvek kada su ovakve političke odluke predmet razgovora, čini se da su mišljenja podeljena i mnogo je tumačenja. Kakvu reakciju javnosti ste očekivali?

- Moram prvo da kažem da treba razlikovati pojam ulaska u odborničku grupu od pojma učlanjenja u određenu političku opciju. Napomenuću da je jedan od uslova u početnim pregovorima sa SNS-om bio učlanjenje naša dva odbornika u njihovu stranku. U tom pogledu bili smo izričiti da je to neprihvatljivo za nas jer bi to sigurno bilo protumačeno kao klasična politička trgovina iz koje sigurno korist ne bi izvukla ni mi, a ni ljudi iz SNS-a. Pristali smo na ulazak u odborničku grupu SNS jer smatramo da smo na taj način stvorili jedan partnerski odnos u kome ćemo imati priliku da zajednički kreiramo događanja koja su ispred nas. S tim u vezi želim da istaknem da reakcija javnosti može biti realna i objektivna tek kroz određeni vremenski period, a da su sve spekulacije koje se trenutno plasiraju plod nepoznavanja političkih dešavanja u našoj opštini. Takođe smo svesni da će naš postupak svako tumačiti onako kako kome u datom momentu odgovara. Najvažnije za mene u ovom trenutku i za našu grupu građana je da smo svi zajednički doneli ovu odluku i da je ona plod sagledavanja svih argumenata i okolnosti u kojim živimo. Sigurno je da će sud o ovakvoj našoj odluci najmerodavnije proceniti glasači na nekim narednim izborima, a da ćemo mi dati sve od sebe da naš ulazak u vlast opravdamo kroz rešavanje određenih problema u interesu građana naše opštine. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.09.14   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

 

Komentari
U Mittwoch, 14.Sep 2016, 20:52 Poruka od: milan
Ovo je razmišljanje zrelog i odgovornog čoveka.Dudvarski svaka čast.
Nadam se da posle ovog dogovora i apsolutne mogućnosti za donošenje odluka,u SNS neće više biti nikakvih izgovora za pokretanje Srbobrana makar milimetar napred.
Naravno da to neće biti lako,ali oni koji su imali smelosti da se upuste u borbu za vlast, da preuzmu takvu odgovornost,u ovako devastiranoj sredini,sada moraju imati snage i da ispune obećano.

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 60
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen