Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

U SLAVU HEROJA!


Polaganjem venaca na spomen ploču, parastosom stradalima i kulturnim programom odata počast junacima i žrtvama u I Svetskom ratu...


Spomen ploča sa 181. imenom Srbobranaca stradalih u I Svetskom ratu nalazi se na zidu hrama Svetog Bogojavljanja. U slavu stradalih i večno sećanje na ličnu žrtvu, koju su upisali na oltaru otadžbine, položeni su venci i cveće ispod ploče, a protojerej Jovan, paroh srbobranski održao je u crkvi parastos staradalima.

Program obeležavanja stogodišnjice osnivanja Prve srpske dobrovoljačke divizije koja se u Velikom ratu ovenčala hrabrošću i borila se junački protiv neprijatelja za slobodu svoga roda i u slavu srpskog slobodarskog duha protekao je svečano i bio je ispunjen emocijama.

- Čak 98 dobrovoljaca iz Srbobrana dalo je svoj doprinos pobedi u Velikom ratu, a svoje živote izgubilo je više od 180 naših sugrađana. Imamo obavezu da ih se sećamo i odajemo doveka počast. Njihovo veliko delo nije samo u činu da kao dobrovoljci učine iskorak da se spoje sa Srpskom vojskom i krenu u oslobođenje, već i da žrtvuju sve, svoje živote, svoje porodice koje su ostale u Srbobranu. Prevalili su ogramna prostranstva da bi stigli u okrilje srpske vojske i krenuli u proboj Solunskog fronta, u osvajanje slobode i oslobođenje Srbije. Možda smo malo i zapostavili naše velikane, a imamo ih dosta, ali niko ne sme biti zaboravljen dok postoje potomci koji se sećaju. Ovo je vreme kada moramo da se sećamo, svaki put i na svakom mestu, svih naših predaka. Neka je slava našim precima, a nama na čast i diku što su bili naši, kazao je prilikom polaganja venaca Radivoj Paroški, predsednik SO Srbobran, koji je u ime opštinske uprave zajedno sa svojim najbližim saradnicima položio venac ispod spomen ploče.

Pored predstavnika Opštine, vence su položili predstavnici OO SUBNOR-a Srbobran, Udruženja dobrovoljaca 1912 - 1918. "Vidovdan" iz Siriga i drugih organizacija.

Istog dana, u utorak u  Domu kulture Srbobran otvorena je izložba Udruženja dobrovoljaca 1912 - 1918. "Vidovdan" iz Siriga, pod nazivom "Prva srpska dobrovoljačka divizija 1916 - 1919". Autori izložbe su Jovan Pejin i dr Milivoje Pršić, a okupljene je u ime domaćina pozdravila Branislava Sekulić, vd direktora Doma kulture Srbobran.

Istom prilikom promovisane su knjige "Nezapamćena bitka" i "Srpski dobrovoljci u Rusiji 1914 - 1918", autora dr Milana Micića. O knjigama su govorili Radovan Vlahović i sam autor.

  

Postavio: Srbobran.net dana 2016.09.15   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 53
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen