Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/283/u-slavu-heroja/

Verzija za tampu / To ScreenviewU SLAVU HEROJA!


Polaganjem venaca na spomen ploču, parastosom stradalima i kulturnim programom odata počast junacima i žrtvama u I Svetskom ratu...


Spomen ploča sa 181. imenom Srbobranaca stradalih u I Svetskom ratu nalazi se na zidu hrama Svetog Bogojavljanja. U slavu stradalih i večno sećanje na ličnu žrtvu, koju su upisali na oltaru otadžbine, položeni su venci i cveće ispod ploče, a protojerej Jovan, paroh srbobranski održao je u crkvi parastos staradalima.

Program obeležavanja stogodišnjice osnivanja Prve srpske dobrovoljačke divizije koja se u Velikom ratu ovenčala hrabrošću i borila se junački protiv neprijatelja za slobodu svoga roda i u slavu srpskog slobodarskog duha protekao je svečano i bio je ispunjen emocijama.

- Čak 98 dobrovoljaca iz Srbobrana dalo je svoj doprinos pobedi u Velikom ratu, a svoje živote izgubilo je više od 180 naših sugrađana. Imamo obavezu da ih se sećamo i odajemo doveka počast. Njihovo veliko delo nije samo u činu da kao dobrovoljci učine iskorak da se spoje sa Srpskom vojskom i krenu u oslobođenje, već i da žrtvuju sve, svoje živote, svoje porodice koje su ostale u Srbobranu. Prevalili su ogramna prostranstva da bi stigli u okrilje srpske vojske i krenuli u proboj Solunskog fronta, u osvajanje slobode i oslobođenje Srbije. Možda smo malo i zapostavili naše velikane, a imamo ih dosta, ali niko ne sme biti zaboravljen dok postoje potomci koji se sećaju. Ovo je vreme kada moramo da se sećamo, svaki put i na svakom mestu, svih naših predaka. Neka je slava našim precima, a nama na čast i diku što su bili naši, kazao je prilikom polaganja venaca Radivoj Paroški, predsednik SO Srbobran, koji je u ime opštinske uprave zajedno sa svojim najbližim saradnicima položio venac ispod spomen ploče.

Pored predstavnika Opštine, vence su položili predstavnici OO SUBNOR-a Srbobran, Udruženja dobrovoljaca 1912 - 1918. "Vidovdan" iz Siriga i drugih organizacija.

Istog dana, u utorak u  Domu kulture Srbobran otvorena je izložba Udruženja dobrovoljaca 1912 - 1918. "Vidovdan" iz Siriga, pod nazivom "Prva srpska dobrovoljačka divizija 1916 - 1919". Autori izložbe su Jovan Pejin i dr Milivoje Pršić, a okupljene je u ime domaćina pozdravila Branislava Sekulić, vd direktora Doma kulture Srbobran.

Istom prilikom promovisane su knjige "Nezapamćena bitka" i "Srpski dobrovoljci u Rusiji 1914 - 1918", autora dr Milana Micića. O knjigama su govorili Radovan Vlahović i sam autor.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign