Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

VIKEND U ZNAKU EVROPSKE NEDELJE MOBILNOSTI!


Gimnazijalci upoznali istoriju Srbobrana kroz šetnju, odbojkašice igrale street volleyball, a u nedelju preko 150 biciklista zajednički vozili do Beljanske...


Obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti, koja se ove godine održava pod motom " Inteligentna mobilnost - snažna ekonomija", u Srbobranu je započeto u petak. Prvi su se "mobilisali" gimazijalci. Oni su u pratnji direktorke Maje Tutovor i profesora izašli u šetnju Srbobranom. Ovu šetnju organizovala je Kancelarija za lokalno ekonomsi razvoj, a spiritus movens bio je profesor Milan Đorđević koji je tokom šetnje upoznao gimazijalce sa istorijskim faktima koji uobličavaju jednu zanimljivu priču o Srbobranu od osnivanja do danas.

Gimnazijalci, ali i građani koji su im se pridružili u ovoj kreativnoj šetnji, obišli su zgradu stare Gimnazije, kuću porodice Prodanović, objekate vezane za porodicu Dunđerski, kuću Stevana Vladislava Kaćanskog - Barda, zadržali su se na gradskim trgovima, u portama Pravoslavne i Katoličke crkve, i posetili su spomen kuću Nandora Giona.

Po završetku prijem za učesnike šetnje upriličio je predsednik opštine Neško Čestić, koji je iskoristio ovu priliku da razmeni nekoliko reči sa učenicima gimnazije, čuje njihove utiske, ali i kaže nešto:

- Vaša škola, kao naslednica Velike srpske gimnazije iz 1919. godine, jedna je od najvažnijih institucija u našoj opštini i mi smo ponosni na ovaj obrazovni centar. Iz naše Gimnazije izašli su mnogi đaci, danas širom sveta zaposleni u velikim kompanijama. Kada za 20, 30 godine neko od vas bude radio u takvim kompanijama, znaće se da je prva znanja sticao u Srbobranu i to nas raduje. Dobro je da su profesori i direktorka prepoznali značaj Evropske nedelje mobilnosti. Moramo učiti i stalno se podsećati koje su to osnovne vrednosti - čuvanju životne sredine, čuvanje zdravlja, čuvanju istorije, kulture i tradicije našeg malog grada, a sve to promoviše Evropska nedelja mobilnosti. Pokušajte da zapamtite što više od ovog što ste danas čuli tokom šetnje Srbobranom, da ta saznanja prenesete onima koji ne znaju, jer tako se čuva bogatstvo o kojem govorimo, rekao je Čestić.

Učenicima gimazije obatio se i Radivoj Debeljački ispred KLER-a:

- Evropska nedelja mobilnosti održava se u brojnim gradovima Evrope, a sada se širi i na našu zemlju. Srbobran se ove godine priključio akciji i ušli smo u mrežu koju čini više od 2.000 gradova. Akcija treba da utiče na svest ljudi da se smanji prevoz automobilima i poveća upotreba alternativnih sredstava. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.09.19   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 38
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen