Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2914/danas-je-ivanjdan/

Verzija za tampu / To ScreenviewDANAS JE IVANJDAN


Sedmi jul je Ivanjdan u crkvenom kalendaru. Crkva u Nadalju danas slavi slavu. Pravoslavni vernici inače danas slave Ivanjdan, kao spomen na proroka Jovana Preteču i Krstitelja, koji je najavio Hristov dolazak.


Svake godine na današnji dan Nadalj je u posebnom raspoloženju. Seoska slava dovede u Nadalj puno ljudi, a celo selo je u znaku crkvene slave. Ove godine je drugačije. Situacija koja je nametnuta pojavom pandemije Covid 19 nametnula je svoja pravila, tako da će izostati uobičajeni program koji prati Ivanjdan u Nadalju.

Crkva u Nadalju, hram Rođenja svetog Jovana krstitelja, počeo je da se gradi 1811. godine, a završen je 1813. godine. Prema Veljku Petroviću, ikonostas crkve, koji je uradio Jeftimije Popović, nažalost je izgoreo 1849. godine. Ikonostas je obnovljen 1924. godine.

Nacrt je izradio David Popović, građu je sastavio Julije Mehner, duborez je izradio Aleksej Retkin, pozlatu ikonostasa je uradio Nikola Herbesak, a ikonopisanje je povereno Jovanu Kešanskom.

Na današnji dan praktikuju se i različiti običaji. Jedan od njih je i pletenje venčića od poljskog bilja i cveća, kojim se kite kapije.

Venčići se čuvaju do narednog Ivanjdana, a bilje se koristi i u ishrani zbog blagotvornog uticaja.

Vencima od ivanjskog cveća pokazuje se da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke - sredine leta i da se time "ovenčala".

Ivanjsko cveće (galium verum), poznato i po imenima broćac, žuto ivanjsko cveće, gospin prostirač, gospina stelja i jovanova travica, češće raste u višim predelima, uspravno je, visoko 30 do 60 cm i ima zlatnožute cvetove koji mirišu na med. Beru se u julu, kada cvetaju.

Beli broćac ili belo ivanjsko cveće (galium verum) ima žućkastobele nežne cvetove slične gipsofili (šlajer cveće) i blago opori miris meda, a može se veoma često naći na padinama i pored puta. Stabljika je u vreme cvetanja više horizontalna nego uspravna.

Čaj od ivanjskog cveća čisti bubrege, jetru, gušteraču i slezinu od materija koje izazivaju oboljenja. Ovaj čaj bi svakodnevno trebalo da pije onaj kome su obolele limfne žlezde. Dobar je i protiv bledila, vodene bolesti i probadanja u slabinama. Kada se primenjuje spolja, ovaj veoma brzo pomaže kod svih kožnih bolesti, rana, potkožnih čireva i mitesera. Osim toga, umivanje toplim čajem pomaže da opuštena koža lica ponovo postane jedra i zategnuta. Sveže isceđen sok od ivanjskog cveća koristi i kada se obolela mesta na koži namažu njime i ostave da se osuše.

U narodnoj medicini se ivanjsko cveće preporučuje i kod epilepsije, histerije, horeje (grčenja mišića usled kojeg nastane čudno kretanje udova ili trupa, glave i lica - prim. prev.), nervnih bolesti, zastoja urina i tegoba kod peska i kamena u bubregu. Čaj pomaže kod gušavosti ako se tokom dana grlo energično ispira njime. Jedna žena mi je ispričala kako se čajem od ivanjskog cveća oslobodila ne samo guše nego i oboljenja štitaste žlezde.

Način upotrebe ivanjskog cveća

Pripremanje čaja

Jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litra vode i ostaviti da odstoji kratko vreme.

Sveži sok

Sveže ivanjsko cveće se opere i još vlažno iscedi u sokovniku.

Spravljanje masti

Sveži sok se pomeša sa maslacem sobne temperature. Čuva se u frižideru.

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign