Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2942/zbrinuta-povredjena-pticaiz-kategorije-koja-je-pod-strogom-zatitom/

Verzija za tampu / To ScreenviewZBRINUTA POVREDJENA PTICA IZ KATEGORIJE KOJA JE POD STROGOM ZAŠTITOM


Naš sugrađanin Saša Obradović, danas je, dok je išao na posao u Čenej, pored puta video povređenu pticu. Stao je, uspeo da je uhvati i poneo je sa sobom.


Smestio je u kavez, dao joj je vode i onda smo dobili od njega telefonski poziv. "Kome da se obratim", bilo je pitanje koje nam je postavio sumnjajući, na osnovu izgleda, da se radi o mladunčetu beloglavog supa.

Kontaktirali smo Mariju Ćorić koja je u našoj opštini zadužena za ekološka pitanja i dobili smo odgovor da je u ovom slučaju nadležan Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Naravno nije se na tome završilo. Marija je preuzela inicijativu. Kontaktirala je Sašu, a potom svog kolegu Nebojšu iz Pok. zavoda koji je rekao, nakon što je video fotografiju, da je ipak reč o eji močvarici, retkoj vrsti ptice iz porodice jastrebova koji je strogo zaštićena vrsta.

Dogovoreno je da "ranjeni orao" ostane kod Saše do sutra kada bi na Čenej trebali da dođu iz Zavoda i preuzmu brIgu o ovoj retkoj ptici.

Eja močvarica je vrsta ptice koja živi usamljenički, mada se povremeno formiraju jata koja broje do 30 primeraka. Hrani se sitnim glodarima, vodozemcima, gmizavcima (naročito zmijama), jajima i mladuncima drugih ptica. Ženka polaže 3 – 8 jaja; inkubacija traje do 38 dana. Težina: do 0,7 kg. Životni vek: do 20 godina. Dužina: do 60 centimetara. Raspon krila: do 120 centimetara.

Sutra epilog...

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign