Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/299/danas-poinje-jesen/

Verzija za tampu / To ScreenviewDANAS POČINJE JESEN!


Danas zvanično počinje jesen, a po narodnom verovanju, ako je na jučerašnju Malu Gospojinu bilo suvo i sveže, čeka nas suva i sveža jesen.


-Zbog loših vremenskih uslova akcija kojom je trebala da bude završena "Nedelja mobilnosti", a pod nazivom "Aerobik trening na otvorenom", za decu predškolske ustanove najavljena za danas u 10h, otkazana je.

- Vlažan trg ne omogućava planirane aktivnosti, tako da smo pre svega misleći na bezbednost dece, datum održavanja ovog javnog treninga ipak pomerili za neki drugi dan, a o datumu ćemo vas blagovremeno obavestiti, kažu iz organizacije.

Danas je inače prvi dan jeseni. Kakva nas jesen očekuje piše Blic:

- Ovo zahlađenje je kratkotrajno, iako je temperatura vazduha nešto niža od prosečne za doba godine - rekao nam u izjavi meteorolog Goran Mihajlović.

On je dodao da i dalje možemo govoriti o početku jeseni kao miholjskom letu, jer se pod tim podrazumevaju temperature do polovine oktobra.

- Već nas od sutra čeka povećanje maksimalne temperature i do kraja meseca ona će varirati oko 20 stepeni - rekao je Mihajlović.

Što se oktobra tiče, očekuje se da sve bude u granici proseka.

- Od trećeg do devetog oktobra srednja nedeljna temperatura biće unutar granica proseka, sa prosečnom temperaturom od sedam do 12 stepeni i najvišom dnevnom od 18 do 24 stepena. U većem delu Srbije tokom ovog perioda biće malo toplije, uglavnom stabilno i suvo vreme, dok će u centralnoj i istočnoj Srbiji biti prosečno toplo i prosečno suvo - rekao nam je meteorolog Branko Bijelić.

Suvo i toplo vreme nastaviće se i dalje u mesec, kaže on.

- Od 10. do 16. oktobra izgledi su da će srednja nedeljna temperatura u većem delu Srbije biti u granicama proseka, dok će u južnim delovima zemlje biti tek malo hladnije, za jedan stepen ispod proseka - dodao je Bijelić.

BLIC

foto:DK
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign