Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

LAKI PRENEO SVOJA ISKUSTVA IZ AMERIKE SRBOBRANSKIM GIMNAZIJALCIMA


Pod naslovom "Američki san Lazara Paroškog" na školskom sajtu gimnazije "Svetozar Miletić" iz Srbobrana osvanuo je zanimljliv tekst o iskustvu, koje je učenicima ove škole po povratku iz Amerike, gde je proveo godinu dana na razmeni učenika, preneo Laza koji je inače maturant srbobranske gimnazije. Tekst prenosimo u celosti:


Proteklog utorka, srbobransko Pozorištance okupilo je učenike naše škole koji su pokazali interesovanje za učešće u programima razmene učenika. Predavanje na temu Moj san koji se pretvorio u stvarnost održao je učenik četvrtog razreda gimnazije – Lazar Paroški, sa ciljem da kroz svoje iskustvo sa razmene u Portlandu, predstavi program razmene učenika „FLEX“ i tako ohrabri svoje vršnjake da apliciraju za slične programe.

Lazar Paroški je proteklih godinu dana boravio u Sjedinjenim američkim državama, gde je – krajem juna meseca – stekao diplomu obrazovne ustanove Woodrow Wilson High School. On je punih godinu dana živeo i školovao se u američkom gradu Portlandu (Oregon), a tokom boravka u Americi imao je priliku da poseti i druge gradove/savezne države, od kojih je posebno izdvojio San Francisko i Vašington. Do ovih gradova – kako sam svedoči – vodila ga je želja za otkrivanjem novih lokaliteta, ali i potraga za univerzitetom na kojem bi mogao da stekne univerzitetsko obrazovanje.

Srbobranskim gimnazijalcima Lazar je dočarao svoj „američki san“, opisujući sve što je doživeo po dolasku u SAD. Njegovu priču pratile su fotografije sa razmene, pa smo tako imali priliku da to iskustvo doživimo na vrlo neobičan način. Kroz prezentaciju, koju je za ovu priliku pažljivo pripremao, upoznali smo njegovu „američku porodicu“, kulturu i običaje koji se neguju u Oregonu, i – naposletku – saznali u kojoj se meri razlikuju srpsko i američko školstvo.

Predavanje je naišlo na pozitivne reakcije publike, pa su nakon prikazane prezentacije usledila zanimljiva pitanja na koja je Lazar sa zadovoljstvom odgovarao. Prema njegovim rečima, učešće u programu razmene je najveće životno iskustvo koje je stekao, pa je preporučio gimnazijalcima da istraže programe razmene i eventualno apliciraju za neki od njih. Boravak u Americi Lazara je mnogo promenio (i to ne samo fizički – kako je rekao u šali – aludirajući na novu frizuru). On se vratio bogatiji prijateljima, iskustvima i znanjem, a već planira svoju sledeću avanturu. U tome ga neće sprečiti ništa, pa čak ni korona koja je samo pokušala da mu oteža boravak u „obećanoj zemlji“.

Autor teksta: Mladen Đuričić, prof. 

Postavio: Administrator dana 2020.10.02   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen