Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3017/biznis-susret-od-ideje-do-realizacije/

Verzija za tampu / To ScreenviewBIZNIS SUSRET - OD IDEJE DO REALIZACIJE


U subotu, 3. oktobra 2020. godine, u Gimnaziji i ekonomskoj školi "Svetozar Miletić" u Srbobranu, održan je, sada već tradicionalan susret srednjoškolaca iz Kule, Vrbasa, Bačke Topole i Srbobrana. Povod za susret je bila realizacija projekta "Biznis susret - od ideje do realizacije", čiji je pokrovitelj Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Autonomne pokrajine Vojvodine.


Projekat su osmislile profesorica istorije Svetlana Pajić Jojkić i profesorica geografije Tijana Melezović, uz podršku direktorice škole Marije Tutorov.
U realizaciji projekta je učestvovalo 16 učenika koji su bili predstavnici učeničkih kompanija i njihovi mentori koji su im pomagali u formiranju biznis plana i ideja.


U prvom delu dana, mentori i profesorice su održale krataka predavanja o učeničkim kompanijama, njihovom značaju, o pisanju biznis planova i značaju marketinga u savremenom društvu.


Nadmetanje učenika počelo je nešto nakon 14 časova. Mladi i organizovani timovi pripremili su svoja izlaganja, uredili štandove i prezentacija ideja je započeta. Kreativnost i preduzetnički duh mladih ljudi koji su delovali kao jedno, vrlo brzo se ispoljio u svakom timu.
Ideje su bile različite, jedinstvene i kako oni kažu "bez konkurencije".


Žiri je prilikom ocenjivanja ideje, prezentacije i uređenosti štanda imao veoma težak zadatak, tako da su se u konačnoj odluci pridružili i učenici svojim glasanjem.


Pobednički tim je došao iz Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli, sa profesoricom Mirjanom Ivanović. Oni su osmislili i napravili organski produkt "Livadski med sa šipurkom". Nagrađeni su smart satovima. Drugoplasirani tim "Komšije" je predstavljao učeničku kompaniju iz Gimnazije i ekonomske škole "Svetozar Miletić" u Srbobranu, čiji je mentor bila profesorica Anica Zeremski. Njihova ideja je bila da naprave aplikaciju koja bi pružila sve neophodne informacije i savete mlađim i starijim građanima opštine, uz oslonac na volontere koji bi bili deo kompanije. Nagrađeni su slušalicama.Dve škole su podelile treće mesto: Gimnazija "Žarko Zrenjanin" iz Vrbasa i Ekonomsko-trgovinska škola iz Kule.


Učenici iz Gimnazije "Žarko Zrenjanin" su sa mentorom Đuričić Mladenom osmislili aplikaciju "Šapa u srcu", sa idejom brige o kućnim ljubimcima u trenucima kada gazde nisu u prilici da im pruže neophodnu pažnju. Nagrađeni su selfi štapovima.


Ekonomsko-trggovinska škola je sa profesoricom Tatjanom Bublić osmislila izradu maske za mobilni telefon, na kojoj bi se nalazile solarne pločice, koje bi omogućile punjenje baterije mobilnog telefona u toku dana. Nagrađeni su eksternim baterijama.
U otpakivanju poklona, menjanjima poklona i osmesima, pozdravili smo se sa novim licima, u nadi da ćemo se opet negde ponovo sresti.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign