Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

ODBORNICI POTVRDILI - OKTOBARSKA NAGRADA DR HARGITI HORVAT FUTO


Na trećoj sednici novog saziva SO Srbobran, kojom je predsedavala Milena Alargić, donete su odluke o ovogodišnjim dobitnicima u okviru Oktobarskih nagrada. Na Dnevnom redu sednice bilo je ukupno 18 tačaka, a skupština je prihvatila predlog da u naredne četiri godine funkciju pomoćnika sekretara obavlja master pravnik Tatjana Ivanović.


Dobitnicima ovogodišnjih priznanja u okviru Oktobarske nagrade, počast će biti ukazana na Svečanoj sednici koja će biti održana na Dan Srbobrana 19.oktobra.

Jednoglasnom odlukom odbornici su odlučili da Oktobarska nagrada opštine Srbobran, kao nagrada za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u nauci, kulturi, umetnosti, prosveti, zdravstvu, fizičkoj kulturi, sportu, novinarstvu, proizvodnom radu ili u drugim oblastima privrednog i društvenog života ove godine ode u ruke dr HARGITE HORVAT FUTO - za ostvarenje u oblasti kulturnog stvaralaštva, angažovanje na širenju i razvoju kulture i razvijanju aktivnosti amaterskih kulturno-umetničkih društava, kao i stvaranju uslova za korišćenje kulturnih dobara.

Ko je dr Hargita Horvat Futo


U obrazloženju koje je uz predlog za ovogodišnjeg dobitnika Oktobarske nagrade SO Srbobran dostavio predlagač - Kulturni centar Gion Nandor kaže se:

Hargita Horvat Futo je rođena 1974. godine u Vrbasu. Osnovnu školu završila je u rodnom mestu, srednju u Bečeju, a diplomirala je 2001. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu na Odseku za hungarologiju. Magistarski rad odbranila je 2008., a doktorsku tezu 2010. godine na istom fakultetu. Radila je kao profesor mađarskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi Jovan Jovanović Zmaj u Srbobranu, nakon čega je započela akademsku karijeru na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prvo kao asistent, a danas kao vanredni profesor istog.
Mi dr. Hargitu Horvat Futo predlažemo zbog njenog izuzetnog doprinosa na polju očuvanja kulturne baštine Srbobrana i širenja kulture i to više od dve decenije. Aktivno se uključila a rad Kulturnog umetničkog društva Aranj Janoš u realizaciji književnih i muzičkih produkcija, glumila je u amaterskom pozorištu, bila je saradnica mađarske redakcije Radio Srbobrana, a kao novinarka i voditeljka Televizije Novi Sad puno je izveštavala o Srbobranu i o ovdašnjim događajima. U drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka bila je član predsedništva KUD-a Aranj Janoš više od dve decenije, da bi se od 2002 godine, nakon smrti srbobranskog pisca Nandora Giona, svoje interesovanje i istraživanje posvetila životu i radu ovog pisca. Inicijator je manifestacije Dani Nandora Giona koje se održava svake godine od 2006 u mesecu februaru, i posvećen je bogatom literarnom opusu pisca. Od 2007. godine aktivno se uključila u realizaciju projekta spomen kuće, koja je otvorena za javnost 14. avgusta 2010. godine. Njeno istraživanje života i dela srbobranskog pisca izuzetno su bili korisni i doprineli su da kvalitetno i stručno osmislimo i uredimo izložbu, uz originalne dokumente i artefakte. Od 2012. godine je koordinatorka literarnih i prevodilačkih konkursa spomen kuće, urednica je antologija i prevoda koji su nastali kao rezultati ovih konkursa, a neka od izdanja su osvojila i nagrade. 2019. godine je bila jedna od osnivača Književne nagrade Milan Dunđerski koja je posvećena uspomeni uglednog zavičajnog pisca i humaniste.
Sakupila je naše sugrađane radi istraživanja prošlosti Srbobrana u cilju da se etnički, kulturni, nacionalni i istorijski vrednosti predhodnih generacija sačuvaju od zaborava. Kao rezultat istraživanja i dokumentovanja nastale su monografska izdanja o istoriji Srbobrana na srpskom i na mađarskom jeziku čijih je bila urednica, koautor i autor: De historia urbis nostrae: Srbobran‒Szenttamás‒St. Thomas I. (2011) i II. (2012), Ferenc Borši – Emanuela Feher: Szenttamási citerák/Srbobranske citre (2011), Srbobran–Szenttamás: Iz naše zajedničke prošlosti (2014) zajedno sa Milanom Đorđević, Laslo Paracki–Deže Nemet: Út menti körösztök Szenttamáson/Krstovi krajputaši u Srbobranu (2018). Takođe sa Milanom Đorđević uredila je knjigu pesama pod nazivom Pesnik je poput Prometeja – A költő akár Prométheusz (2018) Milan Dunđerskog na srpskom i mađarskom jeziku.
Samostalne knjige koje se vezuju za Srbobran: Gion Nándor-bibliográfia/Bibliografija Nandora Giona (2010), Lokális kontextus, elbeszélői szerepkörök és a szövegek átjárhatósága Gion Nándor opusában /Lokalni kontekst, narativne uloge i intertekstualne relacije u opusu Nandora Giona (2012), Végel László-bibliográfia/Bibliografija Lasla Vegela (2014), Horváth Futó Hargita‒Kurcz Ádám István: Gion Nándor-album/Album o Nandoru Gionu (2018), Szenttamás: Gion Nándor írói világának „fővárosa”/Srbobran: Glavni grad Gionovog životnog dela (2020).
Uz istraživački i nastavnički rad na fakultetu aktivno učestvuje u radu Spomen kuće kao stručni konsultant, predavač i muzejski pedagog. Pored spomen kuće i organizacije literarnih dešavanja dr. Hargita Horvat Futo takođe kao volonter učestvuje i u realizaciji informativnih sajtova www.szenttamas.rs i www.gionnandoremlekhaz.org kao lektor, da objavljeni članci, reportaže i vesti budu u duhu mađarskog jezika i pravopisa.
Smatramo da pojedinci koji svoje slobodne vreme godinama posvećuju tome da u svom rodnom gradu izgrade nešto što će sačuvati elemente kulture i tradicije tog mesta i koji doprinose popularizaciji istog, moraju biti vredni pažnje sledećih naraštaja. Takav pojedinac je i dr. Hargita Horvat Futo koja više od dve decenije svaki dan odvaja od svog vremena za svoj rodni grad. Bio bi lep gest od njenog rodnog grada da joj ove godine kao izraz poštovanja dodeli Oktobarsku nagradu opštine Srbobran.

Zahvalnica opštine Srbobran, kao priznanje za postignute primerene rezultate i uspehe u radu, učinjene podvige, humana dela, kao i za ispoljenu hrabrost i požrtvovanje u spasavanju života ljudi i materijalnih dobara, dodeljuju se u 2020. godini: BORIVOJU MIKOVIĆU - za humana dela, Udruženju “NAŠA PRIČA“ Srbobran - za humana dela, DRAGANU KRNjETINU - za postignute rezultate i uspehe u radu i humana dela, i VOLONTERIMA PRI MESNIM ZAJEDNICAMA OPŠTINE SRBOBRAN - za humana dela.

Na poslednjoj sednici SO Srbobran imenovani su članovi upravljačkih tela kulturnih i obrazovnih ustanova.

Za predsednika i članove Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbobran, na period od četiri godine, imenovani su: Nićin Bojana, predsednik, Balaž Čila, Šobot Pavkov Mirjana, Mirić Jelena, Doroslovački Persa, članovi. Za predsednika i članove Nadzornog odbora Narodne biblioteke Srbobran, na period od četiri godine, imenovani su: Rafailović Darinka, predsednik, Miković Tatjana i Žarkov Neda, članovi.

Za članove Upravnog odbora Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje "Radost", na vreme od četiri godine, imenovani su: Vinković Jelena, Dinjaški Danica, Bergel Aranka, Hromiš Ružica, Fađaš Angela, Medurić Slađana, Šijačić Jovana, Sabo Andrea i Žigmond Andrijana.

Za članove Školskog odbora Osnovne škole "Petar Drapšin" Turija, na vreme od četiri godine, imenovani su: Jocić Vladimir, Popić Željko, Kovačić Ljiljana, Dudvarski Helena, Karać Nada, Šobot Pavkov Mirjana, Kerkez Miladinka, Šmit Ljiljana i Paroški Slavica.

Za članove Školskog odbora Osnovne škole „Žarko Zrenjanin Uča“ Nadalj, na vreme od četiri godine, imenovani su: Saletović Mirjana, Grujić Sonja, Golub Đurđica, Vasić Nebojša, Bulin Nataša, Grozdanić Jelena, Stojnović Sonja, Stojšić Vujadin i Stankov Milica.

  

Postavio: Administrator dana 2020.10.15

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen