Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3047/danas-se-irom-sveta-obeleava-dan-borbe-protiv-raka-dojke/

Verzija za tampu / To ScreenviewDANAS SE ŠIROM SVETA OBELEŽAVA DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE


Srbija se svrstava u zemlje sa visokim rizikom umiranja od malignih bolesti. Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena, kako u svetu, tako i kod nas. U Srbiji svake godine od karcinoma dojke oboli oko 4600 žena, dok njih oko 1600 izgubi život. U AP Vojvodini se na godišnjem nivou dijagnostikuje oko 1200 pacijentkinja obolelih od raka dojke.


Međunarodni dan borbe protiv raka dojke, 24. oktobar, je najvažniji dan u mesecu posvećenom borbi protiv ove bolesti. Obeležava se širom sveta i kod nas, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji raka dojke, kao i značaju ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od raka dojke. Davanjem podrške zdravstvenim radnicima i relevantnim državnim institucijama, u njihovim naporima da se sa preventivnim aktivnostima pregleda obuhvate svi pripadnici rizičnih kategorija, i pozivom svim građanima i građankama da se odazovu pozivu za uključenje u rano otkrivanje raka dojke, kaže se u saopštenju koje je medijima uputio pokrajinski ombudsman.

U Srbobranu je pre dva dana, u okviru akcije "Oktobar - Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke", organizovan štand i akcija "Srbobran je roze".

Kancelarija za mlade opštine Srbobran, kao organizator promotivne akcije, delila je pripadnicama lepšeg pola promotivne materijale o važnosti redovnih preventivnih pregleda.

"Želimo da apelujemo na sve žene i pozovemo ih da obave preventivne preglede, jer svako otkrivanje promena na vreme značajno uvećava šanse za uspešno lečenje, kazala je  je Milica Zarić, zamenica predsednika opštine Srbobran.

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign