Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / DruÅ¡tvo

KO JE UKRAO PROLEĆE I JESEN?!


Koliko god da je dr Nada Macura već postala pomalo estradna zvezda, ipak ovih dana da poslušamo njenu čuvenu rečenicu i oblačimo se slojevito!


Poslednjih godina promene godišnjih doba su vidno poremećene, proleće i jesen traju nekoliko dana ili ih, uopšte, nema, pa se iz zime prelazi direktno u leto i obrnuto. Nekoliko dana unazad, jutro započinjemo u čizmama i u zimskim jaknama, u sredini dana smo bosonogi, da bi smo uveče uključivali grejanje.

Šta nam se dešava ovih dana, zašto se osećamo isceđeno i bezvoljno? Ako ste primetili da vremenske promene utiču na vaše fizičke tegobe ili promene raspoloženja, velika je verovatnoća da patite od hronične bolesti savremenog doba - meteropatije.

Vremenska prognoza za oktobar


OKTOBAR 2016: Prosečno topao i prosečno suv oktobar. Miholјsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.2ºS.

Metoropatija pogoršava hronične i zapaljenjske procese u organizmu i utiče ne promene raspoloženja, a od nje podjednako pate i odrasli i deca.Meteropatske tegobe nastaju par sati pre nego nastupi nagla vremenska promena, a tegobe se smanjuju ili potpuno nestaju čim se vreme stabilizuje.

Jedna od najčešÄ‡ih tegoba u jesen je sezonska jesenja depresija.Tmurni dani i kišovito, vlažno vreme izazivaju osećanja bezvoljnosti, pospanosti, razdražljivosti, pada energije i otežanu koncentraciju.Do navedenog dolazi usled pada nivoa serotonina, tkz.“hormona sreće“ i melatonina, odnosno smanjenja sunčeve svetlosti.Pravi lek za to je da se oglušimo na one savete koje nam daju u periodima letnje žege - da boravimo s jeseni napolju upravo u onom periodu dana kada je sunčeva svetlost najjača - od 11 do 16 časova.I naravno, smanjiti stres na najmanju meru, provoditi vreme u razgovoru sa bliskim ljudima, redovno uzimati propisanu terapiju...

Ima li leka meteropatskim tegobama i kao da se prilagodimo promenama? Rešenje je da se u dogovoru sa svojim lekarom pridržavate svoje uobičajene terapije.I koliko god da je dr Nada Macura već postala pomalo estradna zvezda, da poslušamo njenu čuvenu rečenicu i oblačimo se slojevito!

J.M. 

Postavio: Administrator dana 2016.09.29   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANA


AKI RAHIMOVSKI 05.06.1955. - 22.01.2022.

Pretraga
Partneri
Oglasi
Srbobran.net
Instagram
Royal
Termoglas
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen