Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3090/srbija-u-alosti-preminuo-patrijarh-irinej/

Verzija za tampu / To ScreenviewSRBIJA U ŽALOSTI - PREMINUO PATRIJARH IRINEJ


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej (90) preminuo je jutros, od posledica korona virusa u bolnici u Beogradu, prenose mediji širom sveta.


Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od danas 20. novembra do nedelje 22. novembra, a povodom smrti Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja.

Telo blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim Patrijarhom, kaže se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkokm u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo a telo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save.

Patrijarh Irinej preminuo je danas u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka.

Patrijarh Irinej, bio je 45. patrijarh SPC u istoriji ove institucije, ustoličen je na ovaj položaj u januaru 2010. godine, posle smrti prethodnika, patrijarha Pavla, jednog od najomiljenijih crkvenih zvaničnika.

Vernici odaju poštu preminulom patrijarhu Irineju paleći sveće ispred Hrama Svetog Save.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign