Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

NIŠTA SE GAZDA NE SEKIRAJ!


Srbobran je oduvek imao dobrih molera. Ovaj zanat, koji mnogi nazivaju i zidno slikarstvo, prenosio se sa kolena na jkoleno, tako da imamo nekoliko čuvenih familija koje su svoje ime izgradile na molerskom zanatu. A gde se radi tu mora biti i poneka dogodovština koja ostaje za sva vremena.


U drugoj polovini dvadesetog veka u Srbobranu je pored mnogih firmi i porodica koje su se bavile molerskim zanatom, bio i jedan čuveni moler koji je bio malo drugačiji. Obično je radio sam, mada umeo je da ima i asistenta koji je bio tu da pomogne kad su grubi radovi u pitanju, a obično su se o poslu dogovarali uz čašu rakije.

Od prevoznih sredstava imao je jedan bicikl, na kome je bio sav alat koji mu je bio potreban, uključujući i merdevine koje su bile obavezno preko ramena. Na posao je odlazio vozeći bicikl, a nije bilo retko da se kući vraćao gurajući bicikl sa merdevinama preko ramena, jer "popilo se malo".

Ovo je priča koja je ostala upamćena kao anegdota koja se prepričava u molerskom svetu. Na poziv jednog domaćina primio je naš junak da kreči kuću. Sve su se dogovorili, gazda je kupio farbe, majstor doneo alat i sve je bilo u redu, međutim gazda je napravio katastrofalnu grešku. Kada je majstor došao na posao pita on njega:

- Majstore, može jedna rakijica, domaća?

- Može, al' samo jedna, pa da se radi, reče majstor dok je pravio čuvenu molersku kapu od novina, koju je najčešće nosio dok je radio.

Sedoše njih dvojica i uz razgovor popije se čašica rakije.

- A, dobra rakija, reče majstor.

- Domaća, to je naša kajsija, pohvali se domaćin i naravno doda kako ne iznosi pred svakog tu rakiju. To su pekli samo za sebe.

Reče gazda da ide on sad svojim poslom, a majstor nek' kreči, al' napravi grešku:

- Ostaviću ja flašu, pa ti kad budeš pravio pauzu sipaj sebi...

Majstor počne da radi, al' rakija dobra, vuče ga sa merdevina, samo kllizi niz grlo i malo pomalo, udari ona dobro našeg majstora, al' radi majstor obećao da će taj dan završiti sobu.

Popodne, vrati se gazda, majstor sedi, pije rakiju, ostalo još malo u flaši, onako s' tri prsta.

- Majstore jel' gotovo, pita domaćin.

- Jeste gotovo, k' o što je i dogovoreno.

Uđe gazda u sobu, soba okrečena po dogovoru, al' štrafta krivuda, ne liči ninašta, što bi rekli k'o da su se deca igrala.

- Majstore, pa šta je ovo? Kakva je ovo štrafta, pa ovo sve krivuda po zidu?

- Ništa se gazda ne sekiraj, još je vlažno, kad se osuši zategnuće se ona, biće k'o praćka, promrmlja majstor vidno "nabaren" od rakije.

S.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2020.12.05   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Srbobran.net
Instagram
Royal
Termoglas
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen